22.10.2016. 9:00
24
SDA je loše radila, a stradao je SBB: Je li Radončić kasno shvatio da ne želi biti "međed kojeg vode po vašarima"?
FOTO: Dnevni avaz
Lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću trebalo je nekoliko dana da shvati da njegova stranka ipak nije bila druga na proteklim lokalnim izborima. Rezultat je za deset posto lošiji u odnosu na izbore prije četiri godine, priznao je to i Radončić nakon sastanka sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem.

Doduše, za loše rezultate nije optužio koaliciju sa SDA, odnosno, nije to glasno izgovorio, ali da zajednički izlazak na izbore nije bio baš najbolji potez govori njegova izjava da će SBB na naredne izbore izaći samostalno. Šta misli o SBB-ovoj poziciji u koaliciji javnost je pokazala na jedini mogući način – glasanjem. Iako je se ni SDA nije proslavila, jasno je da je SBB izvukao deblji kraj. 

“U očima javnosti nije bilo potrebe za dvije stranke koje pretenduju na isto biračko tijelo. Kada imate takvu situaciju u bilo kakvoj koaliciji ona stranka koja ne uspjeva da zadrži sopstveni identitet unutar koalicije je stranka koja će izgubiti. To je čista logika. Imate dvije stranke koje tvrde da su bošnjačke, imate njihove zajedničke kandidate za načelnike, a onda se takmiče u vijećima. Međutim, nikome nije jasno šta je suštinska razlika. SBB je samo načinio tu stratešku grešku da nisu dovoljno radili na tome da održe posebnost stranke u koaliciji”, smatra politički analitičar Adnan Huskić.

Gubitak nekoliko gradova, posebno od nezavisnih kandidata koji su bili dio tih stranaka su direktan rezultat onoga što je SDA loše uradila ili nije uspjela uraditi u proteklom periodu, a stradao je SBB. 

“Otuda sada ofanziva i vrlo jasno distanciranje Radončića od SDA. Većina njegovih izjava u principu upućuje na to da on pokušava napraviti vrlo jasnu distancu od SDA, posebno, čini mi se, po pitanju učinkovitosti vlasti. I sam je govorio da ne želi biti ‘međed kojeg vode okolo’. Druga stvar je da očito postoji vrlo snažna kritika na način na koji Bakir Izetbegović vodi ne samo stranku, nego i način na koji SDA, kao vodeća bošnjačka stranka, razgovara sa predstavnicima druga dva naroda. Ovoj stranci se trenutno spočitava da previše izlazi u susret SNSD-u i HDZ-u i da tu prave ogromne ustupke na štetu bošnjačkog naroda i države”, ističe Huskić. 


Na rezlultat SBB-a djelimično je uticalo hapšenje predsjednika stranke, boravak u pritvoru i sudski proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH. Osim Radončića, u problemima sa zakonom našli su se i članovi njegove stranke Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, zbog čega je Dautbašić ostao bez ministarske fotelje. Još uvijek je sve bilo friško pa se ova odluka u datom trenutku činila jedinom ispravnom, ali već nekoliko mjeseci kasnije SBB je napravio novi pogrešan korak. Bilsena Šahman je dobila zastupničko mjesto u Parlamentu FBiH. Prijedlog da Šahman dobije mandat izazvao je podijeljena mišljenja zastupnika, ali ona je ipak dobila 51 glas. Da SBB ne razmišlja previše o imidžu koji gradi u javnosti govori i kandidatura supruge osuđenog Bojana Cvijana za Općinsko vijeće u Novom Sarajevu. I sama koalicija sa SDA bila je neočekivana za one koji su podržavali Radončića i SBB, jer su do samog udruživanja na relaciji Radončić - Izetbegović letjele otrovne strelice i padale teške optužbe. 

“Mi jedino znamo da je SBB izgubio značajan broj birača između dva izborna ciklusa i na osnovu onoga što se dešavalo možemo neke stvari povezati s tim. Sigurno je na rezultat uticao i proces koji se vodi protiv Radončića, a koji je naštetio imidžu stranke. Na sve se obraća pažnja pa i na pojedinačna imenovanja”, zaključuje politički analitičar. 

Niz loših poteza, afere, neprincipijelnost i nepostojanje jasnog profila unutar koalicije, rezultiralo je zbirnom fakturom koja je u konačnici ispostavljena SBB-u na izborima. Radončić sada mora smisliti na koji način vratiti povjerenje glasača, a da to nije jednostavan i lagan proces dokaz je SDP koji se još uvijek nije uspio oporaviti od štete koju je svojom politikom nanio Zlatko Lagumdžija. 

(Adna Zukanović-Zilić)

24
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.