9.4.2021. 11:30
2
"Izdajnik, akter zločina u Dobrovoljačkoj": Pitali smo srbijanski Kurir da li ih je imalo stid sinoćnjeg naslova na članku o smrti generala Jovana Divjaka
U Sarajevu je sinoć u 84. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Vijest o smrti legendarnog generala Armije RBiH večeras su prenijeli i brojni srbijanski mediji.
Osim kraće biografije, većina ih podsjećaju da je Tužilaštvo Republike Srbije 2008. godine za njim raspisalo potjernicu zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

"Telegraf" u naslovu osim informacije da je preminuo general Divjak dodaje i da je "kaznu vojnog suda izbjegao napuštanjem JNA".

"Danas" piše da je Divjak bio "bivši oficir JNA i prvi nosilac iz BiH francuskog ordena "Legije časti". Također, podsjećaju na događaje iz Dobrovoljačke 1992. godine, te o podizanju optužnice srbijanskog Tužilaštva.

B92 je s naslovom "Preminuo Jovan Divjak, general Armije Bosne i Hercegovine" izvijestio o smrti čika Jove. U tekstu su napisali kraću biografiju legendarnog generala.
- Divjak se nacionalno izjašnjavao kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije, podsjeća B92.

"Alo.rs" je kratkim naslovom izvijestio izvijestio o smrti našeg generala: "Preminuo general Jovan Divjak".

Ipak, korak dalje od svih, ma ne korak, trokorak, je načinio "Kurir" koji je objavio kraću biografiju o generalu Divjaku uz, pa možemo slobodno reći nerazuman, skandalozan, beskrupulozan naslov  "UMRO ALIJIN SRPSKI GENERAL: Jovan Divjak, akter zločina protiv JNA u Dobrovoljačkoj, preminuo u 84. godini", a iznad naslova "Izdajnik".

Tim povodom smo kontaktirali naše "kolege" preko Drine, a naša pitanja su glasila:
1. Poštovane kolege, šaljemo vam upit povodom sinoćnjeg naslova u vašem listu "UMRO ALIJIN SRPSKI GENERAL: Jovan Divjak, akter zločina protiv JNA u Dobrovoljačkoj, preminuo u 84. godini". Nas zanima drugi dio vašeg naslova, kako akter zločina kada je oslobođen optužbi, te jednostavnom pretragom na Youtubeu o dešavanjima u Dobrovoljačkoj možete naći čuvenu rečenicu generala Divjaka "Ne pucaj". Ta rečenica se prostom nekom logikom kosi sa vašim naslovom, zar ne? 

2. Da li vas je imalo stid ovakvog naslova na članak o smrti ljudske veličine i čovjeka čiste duše i srca kao što je bio Jovan Divjak? Da li, uvažene kolege, u vašem vokabularu postoji riječ zdrav razum i odavanje poštovanja prema ljudskoj veličini kao što je bio Jovan Divjak? 

Na naša pitanja do momenta pisanja ovog članka nismo dobili odgovor. Vjerujem da razlog neodgovaranja na naš upit nije što smo kolege iz Beograda postidili, jer takvi ne da nemaju stida, već nemaju trunke zdravog razuma. A sinoćnji članak sve to potvrđuje.

Novinar: Ajdin Balićevac

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.