21.4.2021. 11:45
0
"Ne mogu da shvatim ljude koji ne žele da se vakcinišu, jer nema porodice koja nije izgubila nekog bližnjeg"
U olimpijskoj dvorani Zetra počela je masovna vakcinacija protiv koronavirusa stanovnika Kantona Sarajevo koji su se prijavili za vakcinaciju putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

Nakon što se na ulazu u Zetru utvrdi dolazak na zakazan termin, redari upućuju na jedan od trideset punktova na kojima će se vršiti vakcinacija. Tu će se morati popuniti kratak upitnik, nakon koga će biti utvrđeno da li je osoba spremna primiti vakcinu.

Nakon što se primi vakcina, ide se do kraja sale gdje je pripremljen prostor za opservaciju. Tu će se čekati 15 do 20 minuta, kako bi se vidjelo da li postoje neželjene reakcije, te da bi medicinsko osoblje moglo na vrijeme reagovati.

Trenutno su na raspolaganju vakcine koje su BiH donirale Srbija i Turska. Nešto manje od 10.000 doza vakcine AstraZeneca, dio je dat Agenciji za lijekove radi utvrđivanja pravilnosti i 1.800 doza vakcine Sinovac, a prioritet u ovoj, prvoj fazi vakcinacije su osobe koje imaju 75 godina i više.

Vakcinaciju, kako je ranije najavljeno, provodi 10 timova ljekara i medicinskih sestara i tehničara iz svih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo. Oko 120 medicinskih sestara i tehničara i 10 ljekara je na raspolaganju građanima, a vakcinacija će se vršiti od osam do 20 sati.

Ekipa Source.ba portala je bila na licu mjesta gdje smo vakcinisane građane pitali kako se osjećaju nakon vakcinacije, da li se plaše eventualnih nus-pojava, te šta bi poručili ljudima koji su u dilemi da li se vakcinisati ili ne.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj: Kenan Ćemo
Montaža: Emir Preljević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.