23.4.2021. 12:20
3
Sarajevo na ljeto kao Izrael? Masovna vakcinacija počela, brojke novozaraženih skoro najbolje od početka pandemije
U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo je zabilježeno 64 novozaraženih koronavirusom od 684 testirana uzorka, a preminulo je šest osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Dan ranije su, poređenja radi, u Kantonu Sarajevo zabilježene 82 novozaražene osobe od 653 testirane, a preminulo je također šest pacijenata.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 78, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 129 i u konstantnom je padu.

Trenutno su u KS hospitalizirane 323 osobe i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 220, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 103 pacijenta.

Na respiratoru je devet pacijenata i to sedam na KCUS-u i dva u Općoj bolnici. U isto vrijeme kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 40 pacijenata, a u Općoj bolnici njih 13. U protekla 24 sata s hospitalizacije je otpušteno 18 osoba.

Nažalost, pandemija uzela 1.181 život
Ukupan broj zaraženih osoba u KS od početka epidemije je 51.597, izliječeno je 49.140, preminula je 1.181 osoba, a trenutno aktivnih slučajeva je 1.276.

U srijedu počela masovna imunizacija
U Sarajevu je u srijedu, 21. aprila, počela masovna vakcinacija građana. Prvi su se vakcinisali građani stariji od 75 godina. Vakcinacija se odvija u sportskoj dvorani "Zetra".

Utiske naših vakcinisanih sugrađana možete pogledati OVDJE.

Na raspolaganju nešto više od 10.000 AstraZeneca i Sinovac vakcina
Trenutno su na raspolaganju vakcine AstraZenece (donacija Republike Srbije) nešto manje od 10.000 doza, jer je dio dat Agenciji za lijekove radi utvrđivanja pravilnosti i Sinovac - oko 1.800 (donacija Republike Turske).

U planu vakcinisanje 2.000 ljudi dnevno s dolaskom većeg broja vakcina
S obzirom na to da je u dvorani postavljeno 30 vakcinalnih boksova, kapacitet je 2.000 imunizacija dnevno. U nekom budućem periodu, kada bude dostupan veći broj vakcina, moći će se vakcinisati 2.000 osoba dnevno.

Ministar Vranić: Nakon vakcinacije starijih građana, planirano vakcinisanje snaga sigurnosti i ostalih kategorija društva
"Sada smo vakcinisali starije od 75 godina. Ako ostane određeni broj vakcina, prelazimo na starije od 65 godina. Ne vjerujem da će nam ostati određeni broj vakcina za ostale kategorije, jer imamo veliki broj starijih građana koji su se prijavili. Nakon vakcinacije starijih građana moramo vakcinisati i snage sigurnosti. Kako su me obavijestili iz Ministarstva sigurnosti, za vakcinaciju se ukupno prijavilo njih 4.500", rekao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić.

Novinar: Ajdin Balićevac

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.