6.5.2021. 20:15
2
"Režija, media-plan koji su čitav dan spremali": Dević o zahtjevu Vlade KS za smjenu Sebije Izetbegović
Trinaest anesteziologa jučer je dalo otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zbog uslova rada.

Otkazi su uslijedili nakon što je dio ljekara sa Klinike za anesteziju i reanimaciju poslalo interni akt u kojem se traži poboljšanje uslova za rad i liječenje pacijenata zaraženih korona virusom. Kako nije odgovoreno na njihove zahtijeve, sada najavljuju odlazak sa KCUS-a. 

Vlada Kantona Sarajevo i  Ministarstvo zdravstva KS su najavili da će ljekari dobiti posao u Općoj bolnic. Osim toga, kako su saopćili premijer KS Edin Forto i ministar zdravstva Haris Vranić, Vlada KS zahtijeva od Vlade Federacije BiH da hitno smijeni rukovodstvo i UO KCUS-a.

Nakon toga, sinoć se oglasio Kantonalni odbor SDA Sarajevo saopćenjem u kojem traže smjenu premijera Forte i ministra Vranića, te da će, ukoliko oni to ne učine, pokrenuti inicijativu za njihovu smjenu.

"Najavljena odluka Forte i Vranića da će Vlada KS hitno u Opću bolnicu primiti 13 anesteziologa koji su dali otkaze na KCUS-u mimo je svih zakonskih procedura. Svima je jasno da Opća bolnica nije tražila prijem anesteziologa, da nije raspisan nikakav konkurs za njihov prijem, niti da ova bolnica, uz već postojeće, ima potrebu za angažmanom 13 novih anesteziologa. S obzirom na to, kao i na obim posla u Općoj bolnici, postavlja se logično pitanje: šta će toliki anesteziolozi tačno raditi? Očito je riječ o unaprijed osmišljenom i pripremljenoj političko-medijskoj kampanji u kojoj Forto i Vranić ne prezaju od kršenja zakona. Zbog toga će pravni tim SDA podnijeti krivičnu prijavu Tužilaštvu KS, a cijeli slučaj prijaviti i Uredu za borbu protiv korupcije", naveli su, između ostalog, u saopćenju iz SDA.

O zahtjevu Vlade Kantona Sarajeva za smjenu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, ali i odlasku anesteziologa iz te ustanove razgovarali smo danas sa zastupnikom SDA u Skupštini KS Mahirom Devićem.

"Na zahtjev za smjenu gledam kao na režiju, jedan media-plan, koji su oni jučer cijeli dan spremali na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, na način da naprave priču, fabriciraju i organiziraju Vladu, press-konferenciju, pripreme zaključak, pomjere tu tačku dnevnog reda i onda na bazi Izvještaja iz 2019. godine traže smjenu za 2021. godinu", kazao je Dević.

O odlasku anesteziologa sa KCUS-a kaže da nema ni detalje, a ni informacije o tome. 

"Kako sam razumio oni prelaze u Opću bolnicu, to je ono što smo u toku dana saznali. Iz kojeg razloga oni to rade ja stvarno nemam informacije", zaključio je Dević.

Novinar: Ajdin Balićevac

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.