18.5.2021. 13:40
6
Radnik GRAS-a pitao građane: Je li vas stid i strah da vas vozimo, a nemamo djeci dati za užinu? Smijete li sjesti samnom ovakav kakav sam da se vozite?
Grupa radnika GRAS-a jutros u sedam sati stupila je štrajk glađu jer nisu dobili zarađene plaće. Tim povodom javnosti su se obratili predstavnici sindikata i radnici koji su još jednom apelirali na vlasti da im se pomogne.

Adnan Himzanija iz Sindikata komunalne privrede GRAS-a kazao je da će se boriti za prava radnika te da imaju način za to. Naveo je da situacija u GRAS-u nikada nije bila gora i ljudi su se od nemoći odlučili stupiti u štrajk glađu.

"Znamo doći kamionima pred Vladu i istresti smeće kao što oni istresaju nama. Dosta je više, dosta nam je korone, vakcina, respiratora, dodika... Izgleda da se ovdje treba obračunati s pojedincima i to je radikalno", naveo je Himzanija.

Kazao je da je rješenje za GRAS u rukama zastupnika u Skupštini KS koji mogu zakazati vanrednu sjednicu i vratiti oduzete linije ovom preduzeću.

"Vade se na opoziciju, poziciju... Vlasnik GRAS-a je Skupština KS, a daju linije drugoj firmi. Pričaju o viškovima radnika, pitajte gospodina Čengića koliko 'Centrotrans' ima uposlenih. Bacaju se spinovi da su radnici GRAS-a krivi za sve ovo. Krivimo sve vlade, ne samo ovu", poručio je Himzanija.

Na konferenciji za novinare obratio se i vozač tramvaja u preduzeću GRAS.

"15 godina pričamo jedno te isto. Želim da postavim par pitanja vama, građanima i Vladi KS koja se brine za građane. Je li vas strah, je li vas stid da djeca, porodice, nemaju platu dva mjeseca, da ne mogu platiti internet i da ne mogu ići u školu, da ne mogu kupiti užinu djeci, da ne mogu kupiti sok, ne mogu ništa? Je li vas strah da pustite nas vozače i majstore koji popravljaju tramvaje da vas vozimo? Mi idemo na ljekarske preglede, moramo psihički i fizički biti sposobni da vas spustimo s Toke-Džeke... Da popravimo kombije i vi pustite djecu i žene da ih vozimo", naveo je.

Pitao je i vlasti da li ih je stid prijetiti im stečajem i otkazima.

"Smijete li sjesti sa mnom ovakav kakav sam, da vozim tramvaj. Vozim tramvaj 26 godina, bio sam na Žuči četiri godine, dva puta ranjavan. Gdje sam ja, gdje je moj mozak, dolazimo u GRAS da časno i pošteno radimo posao. Sindikat GRAS-a hoće platu i bori se za radnička prava", kazao je ovaj radnik.

Povodom stupanja radnika u štrajk glađu kontaktirali smo predsjednika sindikata GRAS-a Amira Muminovića i pitali ga šta ukoliko vlast u KS ne pristupi rješavanju problema koji su se gomilali u posljendjih 15 godina u ovom preduzeću.

"Ne garantujem da se neće desiti obustava prevoza, zakonski to ja ne mogu najaviti, jer zakon to ne dozvoljava. Kao uposlenik GRAS-a i kao neko ko štrajkuje glađu, ako se ne riješi do petka nešto, ja tvrdim da će doći do obustave saobraćaja. Nemamo plata, niko nam ne nudi rješenje da se konačno stabilizuje firma i da ne mislimo više o platama. Da dođem na posao, radim i dobijem platu, jer u ovom trenutku mi nemamo plate i nije izvjesno kad će je biti. Sada čekamo i ako se niko ne javi, ako niko ništa ne ponudi, mi ćemo nastaviti. Da li ćemo nastaviti sa štrajkom glađu ili obustavom saobraćaja od petka pa nadalje, vjerovatno će biti ova druga opcija", kazao je u današnjem razgovoru za Source.ba portal predsjednik sindikata GRAS-a Amir Muminović.

Novinar: Ajdin Balićevac 

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.