18.5.2021. 16:45
0
Novi udar na džepove građana? Elektroprivreda najavila poskupljenje struje
Elektroprivreda BiH danas je saopćila da bi "podlijeganje ucjenama i pritiscima u vezi s viškom uposlenih u rudnicima i prihvatanje zahtjeva sindikata, značilo samo jedno - udar na potrošače električne energije, posebno domaćinstva."

"Odustajanje Sindikata radnika rudnika FBiH od prihvaćenog modela restrukturiranja rudnika i rješavanja pitanja viška uposlenih na socijalno prihvatljiv način, te insistiranje na zadržavanju u radnom odnosu i viška administrativnog, režijskog i rukovodnog osoblja u periodu dužem od planom predviđenog, put je do neminovnog povećanja cijene električne energije u minimalnom iznosu 15 posto", navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Povodom današnjeg saopćenja Elektroprivrede BiH kontaktirali smo ministra energije, rudarstva i industrije Vlade FBiH Nermina Džindića. 

"Sutra je sastanak između uprave Elektroprivrede i Sindikata, prisustvovat ću i ja tom sastanku koji će biti održan u zgradi Vlade FBiH, gdje ćemo imati nastavak razgovora vezan za prijedlog sporazuma od strane Sindikata, kao i prijedlog sporazuma od strane Elektroprivrede za rješavanje ovog spora koji imaju", kazao je na početku razgovora za Source.ba portal ministar Džindić.

Dodao je da se nada da će doći do nekog okvirnog dogovora.

"Što se tiče njihovih komentara mislim da je to njihova slobodna procjena u smislu da, ako dođe do ispunjenja tih zahtjeva, može doći do takvog scenarija. Međutim, ima tamo dosta i zahtjeva koji nisu baš u skladu sa zakonom, tako da treba to sve izanalizirati i doći do nekog kompromisnog rješenja, kako ne bi došlo do ovakvog scenarija koji su oni izanalizirali i predstavili", istakao je Džindić.

Na pitanje da li građani imaju razloga za strah od takvog scenarija kazao je da treba sačekati da se sutra finalizuje pomenuti sastanak, te da "vidimo koje su sve opcije da se dođe do nekog zajedničkog rješenja, a nakon toga ćemo vidjeti kuda i kako".

Novinar: Ajdin Balićevac  

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.