14.6.2021. 16:15
0
Legendarni teniser Đokovićev uspjeh povezao sa visočkim piramidama: Ta energija koju crpi, za njega je to sveto brdo
Njemački Eurosport prenosio je jučer finale Roland Garrosa između Novaka Đoković i Stefanosa Tsitsipasa, koje je Đoković dobio rezultatom 3:2 nakon nevjerovatnog preokreta, pošto je za manje od dva sata igre bio u zaostatku od dva seta.

Legendarni teniser je dobio pitanje kako je Đoković napravio još jedan preokret, a nije imao dilemu prilikom davanja odgovora na to pitanje.

"Novak crpi energiju iz posebnog brda. On je posjetio već nekoliko puta Bosnu i Hercegovinu, mjesto Visoko, gdje se nalazi njegovo sveto brdo. Novak kaže da tamo dobija veliku energiju i nema sumnje da mu ona pomaže u ovakvim mečevima. Za Novaka je to jako važno", kazao je legendarni njemački teniser.

Boris Becker je svojevremeno bio i Novakov trener, te i dalje s njim ima dobre odnose.

O LEGENDI KOJA JE MOGLA POSTATI NAJVEĆA U HISTORIJI TENISA DA MU PAŽNJU NISU OKUPIRALE DRUGE STVARI MIMO TENISA

Boris Becker jedan je od najboljih tenisera u historiji njemačkog tenisa, a tokom zavidne karijere naslovnice tabloida je punio svojim turbulentnim privatnim životom.

"Dabogda imao pa nemao" jedna je od najgorih kletvi koju možete nekome uputiti, a to je na svojoj  koži najbolje osjetio legendarni njemački teniser.

On se nalazi na 13. mjestu vječne liste tenisera po zaradi s turnira sa 25 miliona dolara, a ako se tome dodaju i raznorazni sponzorski ugovori, nagađa se da je do sada prihodovao otprilike 130 miliona dolara. No bez obzira na to, Becker je u junu 2017. na sudu u Londonu proglasio bankrot nakon što mu je dug dosegao toliki nivo da ga je sudac opisao kao "historijski".

Najmlađi osvajač Wimbledona u historiji

Priča o Beckeru započinje početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je označen kao jedna od najvećih nada njemačkog tenisa i kada je odabran u seniorsku reprezentaciju već sa 14 godina. Među profesionalce je zakoračio 1984. godine pod vodstvom njemačkog trenera rođenog u Rumuniji Gunthera Boscha i rumunskog menadžera Iona Țiriaca.

Becker je 1984. godine došao do svog prvog profesionalnog trofeja na turniru parova u Münchenu, a već sljedeće godine osvojio i svoj prvi profesionalni naslov u singlu, i to onaj prestižni u Queen's Clubu u Londonu. 

Iako je taj podvig bio impresivan sam po sebi, on je bio samo uvod u ono što će se dogoditi dvije sedmice kasnije, kada će sa samo 17 godina i 228 dana osvojiti Wimbledon kao prvi Nijemac i prvi nenositelj u historiji kojemu je to pošlo za rukom. Becker je također bio najmlađi osvajač nekog Grand Slama u historiji, a iako ga je četiri godine kasnije s trona skinuo Michael Chang koji je došao do trofeja na Roland Garrosu, Becker je do danas ostao najmlađi osvajač Wimbledona. Iza njega je tek Roger Federer koji je na travi All England Cluba prvi put trijumfovao 2003. sa 21 godinom i 333 dana.

Becker je dva mjeseca kasnije postao i najmlađi pobjednik turnira u Cincinnatiju, a sljedeće je godine odbranio titulu u Wimbledonu. Ti uspjesi značili su da će se plan koji su za njega imali njegovi roditelji morati promijeniti.

Plan Beckerovih roditelja bio fakultet

"Plan mojih roditelja bio je da završim školu, upišem fakultet, dobijem diplomu i naučim nešto pošteno. Zadnja stvar koja je svima bila na pameti jest da ću postati teniski profesionalac", rekao je tada Boris.

Becker je do kraja karijere osvojio ukupno šest Grand Slam naslova i zlatnu medalju u parovima na Olimpijskim igrama 1992. godine, čime je došao do ukupne brojke od 49 naslova u singlu i 15 u parovima. Također je bio prvi igrač svijeta u dva navrata, te je tri godine zaredom bio u Top 5 najboljih tenisera svijeta, a 2003. godine je uvršten u Međunarodnu tenisku kuću slavnih.
Nekoliko je puta pričao kako je teško prihvatao slavu na početku karijere, a njegov turbulentan život često su pratili svjetski mediji. Tako je ostalo i do danas. Iako je Becker nakon što se povukao i dalje ostao u tenisu te je tri godine bio trener Novaku Đokoviću, u medijima je najviše poznat po svom privatnom životu.

Šokirao njemačku javnost kada je go pozirao sa ženom za časopis Stern

Tabloide je punio od samih početaka karijere. Nakon što je izgubio od Petera Doohana na Wimbledonu 1987. godine, svi su brujali da je bio preokupiran vezom s tadašnjom djevojkom Benedicte Courtin, kćerkom šefa policije u Monacu. Par je hodao nekoliko godina, ali je Boris pred oltar prvi put stao 1993. godine kada se vjenčao s manekenkom Barbarom Feltus. Manekenka je u tom trenutku bila trudna osam mjeseci, a vjenčali su se na privatnoj ceremoniji u njegovu rodnom gradu Leimenu. U januaru 1984. rodio se njihov sin Noah Gabriel. Drugo dijete dobili su 1999, a u to su vrijeme šokirali njemačku javnost kada su pozirali goli za časopis Stern.

Prevario suprugu dok je bila trudna sa ruskom konobaricom

Samo godinu kasnije Barbara je otišla u Miami s djecom te je ondje podnijela zahtjev za razvod od slavnog tenisera. Ostavila ga je jer ju je kontaktirala žena koja je tvrdila da nosi Beckerovo dijete. U svojoj autobiografiji teniser je istaknuo kako je priznao supruzi da je prevario dok je ona bila trudna s njihovim drugim djetetom. Suđenje na kojem se raspravljalo o njihovoj rastavi u Njemačkoj je prenošeno uživo na nekoliko medija, a skandal je pratio cijeli svijet. Barbara je presudom dobila 14 miliona dolara, stan na Floridi i starateljstvo nad njihovom djecom.

U februaru 2001. godine Becker je potvrdio da je otac kćeri Anne koju je dobio s ruskom konobaricom Angelom Emarkovom. U početku je govorio da joj nije on otac, no na kraju se saznalo da je Angela ostala trudna 1999. godine, a par je imao aferu u Londonu.

Slavni teniser je 2008. godine kratko bio zaručen za Alessandru Meyer-Wölden, no prekinuli su nakon par mjeseci. Godinu kasnije je objavio da je u vezi s nizozemskom manekenkom Sharlely "Lilly" Kerssenberg s kojom se vjenčao u junu 2009. godine. U augustu iste godine objavili su da čekaju dijete, a njihov sin Amadeus Benedict Edley Luis Becker rođen je u Londonu u februaru 2010. godine. Bivši pobjednik Wimbledona s Lilly se razveo 2018. godine. 

Njemačke vlasti ga optužile da je oštetio državu za 3,3 miliona njemačkih maraka

U tom periodu intenzivirali su se i Borisovi problemi s njemačkim vlastima koje su ga optužile da je oštetio državu za 3.3 miliona njemačkih maraka jer je u periodu od 1991. do 1993. živio u Münchenu iako je bio prijavljen u Monaku.

Proces je završen 2002. kada je sud u Münchenu osudio Beckera na dvije godine zatvora, ali je ta odluka promijenjena nakon što je zaključeno da je Boris do tada bio uplatio veći dio svote za koju ga se bilo teretilo te nakon što je dodatnih pola miliona eura uplatio raznim humanitarnim organizacijama.

To je bilo ništa u odnosu na probleme koji su počeli 2017. godine, a koji su na trenutke poprimili bizarne razmjere.

Ataše za sportske, kulturne i humanitarne poslove Centralnoafričke Republike

Becker je u junu 2017. proglasio bankrot na sudu u Londonu, nakon što nije mogao isplatiti dug od 14 miliona dolara Arbuthnot Latham banci. Također je u javnost procurila informacija da je svom bivšem poslovnom savjetniku Hans-Dieteru Clevenu dužan 41 miliona dolara, što je Becker demantovao, iako je sam Cleven pokrenuo sudski proces protiv njega u Švicarskoj.

"On nije baš sofisticirana osoba kada su u pitanju finansije", opravdavao ga je tim riječim tada njegov advokat John Briggs, ali ta izjava zasigurno ne bi bila dovoljna da ga se oslobodi optužbi pa je Becker posegao za pomalo ekstremnim mjerama.

U junu 2018. Beckerovi su advokati tvrdili da Boris ima diplomatski imunitet jer obnaša funkciju atašea za sportske, kulturne i humanitarne poslove Centralnoafričke Republike. Kao dokaz je priložio centralnoafrički pasoš, a to je označilo početak teatra apsurda koji je uslijedio.

Prvo je ministar vanjskih poslova Centralnoafričke Republike Charles-Armel Doubane rekao da pozicija "atašea za sport" ne postoji, da Becker ima pasoš iz serije koja je ukradena 2014. i da je Doubaneov potpis na njoj lažiran.

"Da bi netko postao diplomata CAR-a predsjednik ga treba nominovati, a ministar vanjskih poslova potvrditi. Predsjednik od mene nikada nije zatražio da potpišem takav dokument", rekao je Doubane.

Becker je na to rekao da mu je pasoš lično uručio ambasador CAR-a, a Doubane ga je pozvao da pokaže nekakav dokument osim pasoša koji potkrjepljuje njegove tvrdnje, dodavši da čak i da jest istina ono što Becker govori, ne postoji razlog zbog kojeg bi ga Centralnoafrička Republika štitila u tom procesu.

Ministar vanjskih poslova kasnije je rekao da se Becker zaista sastao s predsjednikom CAR-a i da obnaša dužnost "posrednika za sportska pitanja" između CAR-a i Bruxellesa, ali da mu taj položaj ne osigurava diplomatski imunitet.

"Ne želimo da se neslužbeni položaj koji Boris Becker ima u našoj državi veže s njegovim financijskim problemima", zaključio je Doubane.

Deutsche Welle je zatim objavio članak u kojem je centralnoafrički ambasador pri EU Daniel Emery Dede potvrdio Beckerove navode, a Doubane je na to rekao da se Dede u nijednom trenutku nije posavjetovao s njim u vezi Beckerovog diplomatskog položaja te da će se ambasador sastati s predsjednikom Touaderom kako bi razriješili situaciju.

Beckeru ideja s diplomatskim imunitetom ipak nije upalila te je u maju 2019. bio prisiljen svoje trofeje staviti na aukciju. Mediji su tada objavili da su na aukciji prodana 82 predmeta iz njegove kolekcije, uključujući trofej s US Opena, a ukupna zarada od prodaje iznosila je 860 hiljada dolara.
Ni tu nije došao kraj Beckerovim problemima, jer su mu u novembru 2019. zakonske restrikcije produžene na još 12 godina, nakon što je dokazano da je skrivao imovinu i novčane transakcije vrijedne više od pet miliona eura.

Poker karijera

Znajući sve to o Beckeru, malo ko bi mu dopustio da se uopšte približi njihovim finansijama, ali Bayern München mu je povjerio mjesto u klupskom Odboru za ekonomsko savjetovanje u kojem je ostao čak deset godina. Osim toga, Nijemac se nakon završetka igračke karijere "raspršio na sto strana", pa je tako uz stručno komentiranje teniskih mečeva na televiziji jedno vrijeme ozbiljno igrao poker, a najveći uspjeh postigao je 2008. kada se nedugo nakon početka svoje poker karijere kvalifikovao na glavni turnir World Poker Toura u Bellagiju kojeg je završio na 40. mjestu, osvojivši 40 hiljada eura.

Treniranje Novaka Đokovića

U teniski svijet se vratio 2013. godine kada ga je Novak Đoković angažovao kao svog trenera, ali 2016. godine se dvojac razišao zbog neslaganja oko ključnih stvari.

"Nije proveo vremena trenirajući u posljednjih šest mjeseci koliko je trebao. Do uspjeha se ne dolazi pritiskom dugmeta ili samim pojavljivanjem na turniru. Morate raditi kao konj da biste uspjeli, jer protivnici tako isto rade", prokomentirao je tada Becker razloge raskida njihove saradnje.

Tokom tri godine u kojima su sarađivali, srbijanski teniser je osvojio šest Grand Slamova i 14 Mastersa, a jedan od tih naslova došao je i na Roland Garrosu kojeg Becker kao igrač nikada nije osvojio.

Nove optužbe za nepoštovanje odredbi bankrota 

Iako je ostao bez ogromnog dijela svoje imovine, a pod sudskom prismotrom će biti do 2031. godine, Becker nije odustao od svojih navika i ljubavnih avantura pa je tako od 2019. u vezi s britanskom manekenkom Laylom Powell, dok su se također nastavile i njegove nesuglasice sa zakonom.

Naime, u oktobru prošle godine morao se pojaviti pred sudom u Londonu jer je protiv njega podignuta optužnica koja se sastoji od 28 tačaka i koja se čitala više od 15 minuta, a u kojoj ga se tereti za nepoštovanje odredbi bankrota kojeg je proglasio 2017. godine.

Između ostalog, navodi se da nije predao trofej sa svog prvog osvojenog Wimbledona, kao ni pehare s Australian Opena 1991. i 1996.

Turbulentnom životu legendarnog Nijemca se ne nazire kraj, ali historija će ga zauvijek pamtiti kao jednog od najvećih igrača u historiji tenisa koji je možda mogao puno više postići da mu druge stvari nisu toliko "odvlačile" pažnju.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.