30.7.2021. 14:50
1
"Nema tog Dodika koji bi mene kao građanina i nekoga ko je preživio genocid spriječio na način da ja moram biti njegov politički podobnik da bih bio na nekoj funkciji"
Ujedinjena Srpska danas je zatražila od svih koalicionih partnera smjenu Ćamila Durakovića sa mjesta predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica saopšteno je iz ove stranke, a zbog, kako navode, izazivanja podjela i unošenja nemira među građane Srebrenice.

To je potvrdio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji je uočio specijalne sjednice Narodne skupštine RS rekao da je dogovoreno da se na prvoj sjednici Skupštine Opštine Srebrenica pokrene smjena predsjednika Ćamila Durakovića zbog "progona novinara".

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković je za Source.ba portal komentarisao najavljenu smjenu.

"Prije svega to nije razlog. Razlog je zato što se zovem Ćamil Duraković i što otpočetka mog imenovanja na poziciji predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica počinju te inicijative opozicije uglavnom da dođe do moje smjene i to nije nikakav problem. Međutim ako neko smatra, pa evo i sam Dodik da će na ovakav način spriječiti Ćamila ili nekog drugog Bošnjaka da podnose krivične prijave u skladu sa krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine protiv onih koji negiraju genocid u tome se varaju", kazao je na početku razgovora Duraković. 

Ističe da ne postoji ni funkcija, ni pozicija, zbog koje bi neki Bošnjak odustao od takvog gonjenja protiv negatora genocida. 

"Tako da u tom kontekstu, ne znam šta postižu osim što dovode Srebrenicu kao lokalnu zajednicu u političku krizu i blokadu iz razloga što neće biti funkcionalna vlast tamo gdje zakonske odredbe nisu ispoštovane a to je da predsjednik Skupštine, ukoliko je načelnik Srbin, mora biti Bošnjak", rekao je on.

Naglašava da se svjesno ide u blokadu lokalne zajednice.

"I to nije naš problem, oni imaju većinu da to mogu učiniti ali ne znam koji je to Bošnjak koji će biti na mom mjestu i prihvatiti uslove Milorada Dodika i srpskih stranaka koje od nas traže da negiramo genocid zajedno sa njima. Ja sam rekao, nema tog Dodika koji bi mene kao građanina i nekoga ko je preživio genocid spriječio na način da ja moram biti njegov politički podobnik da bih bio na nekoj funkciji. Ja sam odbornik u Skupštini Opštine Srebrenica voljom bošnjačkog naroda a ne političkom voljom Milorada Dodika ili srpskih stranaka. Dakle, šest Bošnjaka u Skupštini su birali Bošnjaka na proteklim izborima i mi nismo ni u kakvoj ljubavnom koaliciji niti u nekoj koaliciji baziranoj na zajedničkim pogledima. Dakle, ovo je nužda zakona", zaključio je predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.