29.8.2021. 10:40
6
"Brena je došla u moje zapovjedništvo sa Milošem Bojanićem i poklonila mi šteku cigareta Marlboro i bocu viskija za uslugu koju sam joj učinio"
Lepa Brena (60) prodala je nedavno očev stan u Brčkom u Bosni i Hercegovini, gdje je i rođena. Ondje je živjela s porodicom sve dok nije upoznala članove benda 'Slatki greh', nakon čega je postala popularna.

Dok su joj roditelji bili živi često je dolazila u svoje rodno mjesto, a sada je ekipa Kurira doznala da je prodala očev stan. Nekretninu je kupio njen daljnji rođak Selim Hrlović, kojeg su novinari i zatekli u stanu. 

"Prošle godine kupio sam ovaj stan od Brene, ona ovdje više nema nikakve nekretnine. Otišla je još kad je bila jako mlada. Ako bude dolazila u Brčko, ona ovdje u stanu uvijek može biti. Čitava nacija je ponosna na nju, a posebno mi koji smo odavde", rekao je novi vlasnik novinarima. U Brčko nije dolazila dugo, otkako joj je otac preminuo. 

Brenina komšinica prisjetila se kakvo je djetinjstvo imala pjevačica, čije je pravo ime Fahreta Jahić.

"Ona se družila s mojim sinom, bila je dobro dijete, uvijek nasmijana, imala je tu neku harizmu. Čula sam da joj je i majka preminula i da je to teško podnijela. Meni je samo krivo što je zaboravila svoje rodno mjesto, sve je rasprodala. Još dok su joj roditelji bili živi, ona ni tada nije nešto dolazila", ispričala je ona pa nastavila:

"Znam da je otac na kraju imao samo stančić tu u blizini, koji je isto prodala. Ima ona dosta novca, mogla je i ovdje nešto napraviti, da ima u svom rodnom mjestu, ali očigledno ne želi."

Lepa Brena, pravim imenom Fahreta Jahić, udana Živojinović, vremešna je estradna zvijezda rođena 20. oktobra 1960. u Tuzli. Odrasla je u Brčkom, kao studentica se preselila u Beograd, pa napustila studij da bi jedno vrijeme živjela u Novom Sadu, nastupajući u podrumu hotela Vojvodina u centru grada. Javnost je za nju saznala tokom jednoga Nedjeljnoga popodneva 1981. koji je iz beogradskoga studija u shemi JRT-a vodio pokojni Milovan Ilić Minimaks (radijski i tv-voditelj koji se, između ostaloga, aktivno bavio menadžerskim poslovima na estradi te pritom, primjerice, bio i menadžer nekada ultrapopularne Silvane Armenulić). Minimaks je tada – u doba kad su Boris Bizetić i Rokeri s Moravu već uvelike u Srbiju uveli sličan muzički i tekstualni žanr kao poželjan budući standard – uz smijeh puštao snimku bujne 20-godišnjakinje s vidljivim kilogramima viška, u prekratkoj majici i crvenim bermudama, koja u pratnji ništa manje živopisno dizajniranog pratećeg sastava Slatki greh, cupka i cvrkuće: "Čačak, Čačak, šumadijski rokenrol, to je život moj i tvoj, oj Moravo, oj!". 

Nadimak "Brena"

Što taj nadimak “Brena” uopće znači gotovo niko nije znao, sve dok ona sam nije otkrila kako je nadimak dobila još u srednjoj školi 1975. na košarkaškom terenu.

"U to doba počela sam aktivno trenirati košarku. Nadimak mi je dao moj tadašnji košarkaški trener, Vlado Bajer. Dok sam šutirala na koš, on mi je doviknuo: ‘Hajde sad, Breno!’ U Bosni je to bio sinonim za lijepu djevojku. Uvijek sam se voljela isticati, boriti za svoje mjesto pod suncem, bila sam kao šilo! Zato sam se i našla pod košem, s loptom u rukama. Tu je došao do izražaja i moj smisao za realnost. Shvatila sam da nisam dovoljno talentovana za košarku i da će uvijek biti boljih od mene koje neću dostići. Kada me je kasnije Saša Popović pitao imam li neki nadimak, sjetila sam se tog događaja, i tako postala – Brena", ispričala je.

Brenina je karijera, dakle, toga čarobnog trenutka 1981. krenula strelovitom uzlaznom putanjom, pa je do danas snimila 17 albuma, 6-7 filmova, između ostalih hit-seriju “Hajde da se volimo”. Bila je prva koja je održala koncert u Rumuniji, u doba kad je kasnije brutalno smaknuti Causescu bio svijetu saopćio kako je njegova zemlja prva na svijetu postala raj zemaljski, kako je savladala sve društvene proturječnosti i ušla u besklasno društvo, tj. u komunizam. Zatim, bila je prva pjevačica koja se spustila helikopterom na koncert (1989. u Sofiji i 1994. u Beogradu), a spektakularni koncert u Bugarskoj na stadionu održan je pred nevjerovatnih 120.000 posjetitelja. Održala je 17 koncerata zaredom u beogradskom Domu sindikata, a za svaku Novu godinu imala je svoj posebni nastup u programu JRT-a, bila je pjevačica s najvećim muzičkim tiražama u historiji balkanske muzike, ali i prva “naša žena” koja je snimala spotove na egzotičnim mjestima, u Turskoj, u srednjoj Africi, u Španiji, u Ujedinjenom Kraljevstvu, na Floridi…

"Da nije bilo tog prokletog rata, ja bih već odavno radila koncerte i u Grčkoj, i u Turskoj, i u Rusiji, jer je sve to bilo u planu", kazala je Brena u intervjuu za Jutarnji list 2016.

Brak s "Bobom", otmica djece

Godine 1991. udala se za tada najboljeg tenisera Jugoslavije Slobodana Bobu Živojinovića (svojevremeno je bio prvi na svijetu u parovima, a 18. pojedinačno rangiran), s kojim ima dva sina, Stefana i Viktora, s kojima živi u Beogradu, no svojim smatra i Filipa iz Živojinovićeve ranije veze koji danas živi u SAD-u.

Godine 2000, 23. novembra, srbijanska mafija bila je otela starijega, tada osmogodišnjega sina Stefana, a nakon što je otmičarima plaćena otkupnina od tadašnjih 2,5 miliona njemačkih maraka i Stefan oslobođen 28. novembra, Brena se s porodicom bila odselila na Floridu. Otmičari i organizatori otmice nikada nisu otkriveni.

Biografi Lepe Brene navode da je ova poslovna žena danas vlasnica folk i turbofolk produkcije Grand, predstavništva Red Bulla i Forda za Crnu Goru i Srbiju.

"Prve godine braka, 1991, ja sam slomila nogu, a Boba je povrijedio kičmu. Nije se htio operisati, prestao je igrati tenis i odmah otvorio generalno zastupništvo za Mercedes u Makedoniji. Zatim je otvorio firmu koja se zvala Grand Slam Group, koja je bila generalni zastupnik Red Bulla za Srbiju, poslije Hercegovinu i Crnu Goru. Potom je, uz pomoć naših poslovnih partnera, otvorio zastupništvo za Ford. Poslije, na moju veliku molbu da i ja imam nešto ‘da promijenim ploču’, Bobo i ja smo sa Sašom Popovićem otvorili Grand produkciju, koja, evo, uspješno radi toliko godina. A Bobo je neprekidno bio vezan uz tenis, bio je predsjednik Teniskog saveza Srbije, a nekoliko zadnjih godina je u Upravnom odboru u WTF-u", govorila je Brena u Jutarnjem listu.

Protesti zbog Breninih nastupa u Hrvatskoj

Kada je Brena u zagrebačkoj Areni nastupala za praznik svetoga Antuna Padovanskoga 2009, ispred dvorane se okupilo mnoštvo demonstranata, a protest je trajao gotovo do pola noći. Okupljeni demonstranti, koji su hodali u krug oko Arene, nosili su transparente na kojima je pisalo “Brena i njena garda sramota moga grada”, “Ovčara, Petrinja, Vukovar, Dubrovnik” te slike razaranja Hrvatske tokom Domovinskog rata. Mnogi su skandirali: “Cigani, četnici”. Nekolicina je glasno poručivala ljudima koji su došli na koncert da “idu preko Drine”.

"Štikle su za dame, a za vas su opanci", čulo se iz redova demonstranata. 

Policija ih je okružila kako ne bi bilo nasilja. Do početka koncerta u 21 sat nije bilo niti jedne intervencije, niti je bilo narušavanja javnog reda i mira. Glavni organizatori bile su udruženja HVIDR-a Grada Zagreba, Nezavisni dragovoljci hrvatski, Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke (UBIUDR) i druge braniteljske udruge, a u spomen na poginule borce Domovinskog rata palili su svijeće na ulazu u Arenu. Bez protesta nije prošao ni Brenin nastup u makarskoj diskoteci Petar Pan 2014., ni onaj (otkazani, a usput i slabo prodani) u Osijeku 2011.

Glavni uzrok za te proteste, naime, počiva na činjenici da se Brena jedne od surovih ratnih godina, 1993, nasmijana, razigrana, raspjevana ukazala agresorskoj srpskoj vojsci u Bosni, štaviše, tamo je snimila i spot odjevena u maskirnu uniformu srpske vojske što je, uz mnoge druge, istraživao bosanskohercegovački portal saznajemo.net.

 

"Prema našim saznanjima, fotografija za koju se tvrdi da je nastala 1993. u Brčkom, snimljena je ustvari u septembru 1994. u Bijeljini. Kako tvrdi major Blagoje Gavrilović, zapovjednik Druge semberske brigade VRS-a, koji i danas živi u Bijeljini, Brena je s pjevačem Milošem Bojanićem došla u njegovo zapovjedništvo iz Beograda oko 10 sati ujutro. Gavrilović tvrdi da Brena bez njegove pomoći ne bi mogla ni otputovati u Brčko, da joj on nije osigurao sve propusnice i vojni džip: ‘Ja sam ostao u zapovjedništvu, a moji vojnici odvukli su je u Brčko. Brenu sam vidio istoga dana i oko 17 sati, kada je ponovno s Milošem Bojanićem došla u moje zapovjedništvo i poklonila mi šteku cigareta Marlboro i bocu viskija za uslugu koju sam joj učinio. S obzirom na to da je bila veoma popularna među mojim vojnicima, svako se htio fotografirati s njom pa ja posjedujem mnogo tih fotografija, ali ih čuvam u privatnoj arhivi da ih netko ne bi zloupotrijebio’, tvrdi Gavrilović. On ističe i da je u novinama vidio sliku na kojoj je Brena s kapom i oznakom VRS-a te otkriva da je ruka koja je prebačena preko Brenina ramena upravo njegova, kao i kapa na njenoj glavi. Također, Gavrilović tvrdi da je Brena sve vrijeme boravka u Bijeljini bila u safari odijelu, u kojem je snimala film ‘Hajde da se volimo’. ‘Brena je tada iz rodne kuće u Brčkom uzela neke dokumente i privatne fotografije, ali je sa sobom povela i sestru, što nije bio naš dogovor. I danas sam ljut na nju jer smatram da sam za tu uslugu trebao dobiti više od šteke cigareta i boce viskija’". S druge strane, u Brčkom postoji nekoliko osoba koje tvrde da je Brena za vrijeme svog boravka u ovom gradu ispred Doma kulture dijelila srpskim vojnicima po 50 njemačkih maraka, ali niko od njih ne želi o tome javno govoriti. Također, postoje i oni koji tvrde da je Brena tada obišla ratne linije srpske vojske na području Brčkog, gdje im je čak i zapjevala. Ovakve tvrdnje iznose svjedoci koji su tada, navodno, kopali rovove i koji o tome ne žele javno govoriti. 

‘Brenu sam vidio svojim očima ispred Doma kulture u Brčkom, gdje je četničkoj vojsci dijelila novac. Jedan od njih upitao ju je bi li dobio novac da je zapalio kuću njezine sestre, na šta Brena nije odgovorila. Tada sam s još nekim Bošnjacima i Hrvatima čekao da nas odvezu na kopanje rovova i vidio sam je u uniformi VRS-a’, kazao je jedan ugledni Brčak.

A šta je istina o Brčkom? Godine 2009. Brena je dobila priliku na Hrvatskoj televiziji, u emisiji Nedjeljom u 2, objasniti je što je radila u Brčkom 1993, je li išla pjevati Arkanu i njegovim vojnicima, kako neki tvrde. 

"To je skroz suludo, ja sam samo došla po svog oca kojeg je trebalo izbaviti iz tadašnjih zbivanja. Kakvo pjevanje", rekla je.Novinar: Ajdin Balićevac

 
Lepa Brena
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.