19.10.2021. 14:55
0
"I 2008. je bila organizovana proslava. Naručeni su bili muzičari Cigani, svako od prisutnih je dao po sto maraka tom orkestru, čak je i Miroslav Lajčak nagradio muzičare sa 100 KM"
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je svom kabinetu u zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu doveo harmonikaša, kako je ranije i najavio, što je izazvalo brojne reakcije u oba entiteta.

Za Source.ba portal o jučerašnjem performansu u Predsjedništvu BiH, ali i o reakcijama nakon toga, govorio je magistar evropskih integracija, politički analitičar, te kourednik Istinomjera Denis Čarkadžić.

"Meni je ono juče bio jedan pokušaj ponižavanja institucija Bosne i Hercegovine bez same države, međutim, prošla je ova zemlja puno gore stvari i ne bih tome pridavao toliki značaj i ono što mogu reći na kraju je da sam siguran da će ova zemlja preživjeti i taj cirkus", kazao je Čarkadžić.

Ocjenjuje da će autori "cirkusa" ako nastave ovim putem vrlo brzo biti politička istorija.

"Milorad Dodik je išao na jedan vrlo nizak nivo populizma, iako je populizam sam po sebi takav, ali jedan najniži nivo populizma ne bi li na taj način pokupio kakve poene među građanima RS-a, ali smatram da su i oni svjesni toga šta je to zapravo jučer bilo i nisam vidio neku spektakularnu podršku. Nije bilo očekivane podrške, ono je zaista ružno, ja to moram da kažem, i nisam vidio neku podršku, a naročito ne među zvaničnicima, čak ni među članovima SNSD-a. Dakle, ono je nešto što nije prvenstveno zbog sebe trebao da dopusti, ali jeste i na kraju krajeva to je njegov problem", rekao je u današnjem razgovoru za Source.ba portal Denis Čarkadžić.

Reakcije

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je kazao da je bez obzira na sve, potrebno poštovati institucije.

"I ovo ponašanje člana Predsjedništva BiH gospodina Dodika još jednom potvrđuje da je BiH nemoguća država, da očigledno treba raditi da se vrati u okvire Dejtonskog mitovnog sporazuma na pozicije onog što smo potpisali u Dejtonu i sa čime su se složili predstavnici sva tri naroda u BiH. Vjerujem da bi time došli do normalnosti, kako u ponašanju u institucijama na nivou BiH, ali isto tako da bi ostvarili napredak, jer se više narod ne bi bavio tenzijama i haosom, već bi se, vjerovatno, bavili ekonomskim temama, prosperitetom i svime onim što čini bolji život građana", kazao je Nešić.

Narodni poslanik u NSRS Nebojša Vukanović je kazao da ovaj potez Dodika pokazuje nivo ozbiljnosti i njegove šizofrene politike.

Nekadašnji ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kratko je prokomentarisao jučerašnji događaj riječima "E je**** me ako je normalan. Ne bih rekao da je narodu do pjesme."

Lider stranke Narod i Pravda Elmedin Dino Konaković da je ovim činom Dodik pokazao koliko brine o RS-u i građanima BiH koji žive na tom prostoru.

“Manji bh entitet je na prvom mjestu po broju umrlih od COVID-a, prvom mjestu po broju mladih koji napuštaju svoju zemlju, korupcija hara, koruptivnim kisikom ubija ljude u bolnicama. Dodik doveo harmonikaša i zapjevao. Baš brine o RS-u i građanima BiH koji žive na tom prostoru”, istaknuo je Konaković na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine, profesor Slobodan Šoja komentarisao je jučerašnji "performans" Milorada Dodika u njegovom kabinetu u Predsjedništvu BiH i kazao da je "zgrožen takvim izljevom primitivizma".

No, nije Dodik jedini koji je doveo muziku u institucije BiH. Šoja se prisjetio jedne anegdote iz vremena kada je bio šef kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

"Nakon što je Bosna i Hercegovina potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom (2008.) godine organizovana je proslava tog značajnog događaja. Proslavi su prisustvovali svi tadašnji čelni ljudi u BiH, svi članovi Predsjedništva BiH, kompletno Vijeće ministara BiH...Naručeni su bili muzičari Cigani, svako od prisutnih je dao po sto maraka tom orkestru, čak je i Miroslav Lajčak koji je tad bio Visoki predstavnik nagradio muzičare sa 100 KM. Pjevalo se, grlilo, ljubilo, veselilo. Onda sam ih ja upitao: Zamislite, ljudi, da sada u dvoranu uđu televizijske kamere, biste li se i tada ovako grlili i zajednički veselili. Niko mi nije odgovorio, ali odgovor je bio poznat: ne bi, naravno, jer nikome od njih nije u interesu da se šalju takve poruke njihovim glasačima", prepričao je Šoja u programu N1 televizije.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.