13.12.2021. 15:45
3
"Ja sam sam pobijedio čitavu SDA na izborima 2018. godine i imao sam više glasova na biračkim mjestima gdje su pretežno Bošnjaci od njih"
Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta, u petak 10. decembra usvojila je informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

"Kada usvojimo zakone u Narodnoj skupštini Republike Srpske povlačimo svoju saglasnost sa postojećih zakona na nivou BiH i onda ti zakoni postaju sastavni dio pravnog sistema Republike Srpske", rekao je tada potpredsjednik NSRS Denis Šulić.

Šulić je kazao je da je Parlament Srpske u usvojenim zaključcima dao rok od šest mjeseci Vladi Srpske i nadležnim ministarstvima da pripreme rješenja koja će biti involvirana u pravni sistem Republike Srpske.

Nakon te sjednice, Šulić je na društvenim mrežama dobio mnoštvo poruka prijetećeg sadržaja.

"Te poruke ja dobijam već 4, 5 godina, nekada u većem, a nekada u manjem obimu, ali preko 500 poruka sličnog sadržaja ima. Komentari dolaze od ljudi koji su pretežno u Federaciji BiH i dosta tih profila su lažni profili. Ne planiram da prijavljujem to, jer smatram da koji su jaki na tastaturama da nisu jaki u realnom životu", kazao je Šulić na početku razgovora.

Pitali smo ga i o saopćenju Asocijacije mladih SDA koji su mu, između ostalog, poručili da će "svoju karijeru bahatog kočijaša iz provincije moći će nastaviti kao učesnik reality-show programa, a ne kao predstavnik državnih i entitetskih zakonodavnih tijela, jer tu mu nikada i nije bilo mjesto".

"Denis Šulić je izašao na izbore 2018. godine i uzeo preko 6000 glasova građana Srbca, Laktaša, Gradiške i Prnjavora. Denis Šulić je neko ko je sam pobijedio čitavu njihovu političku partiju, gdje sam imao više glasova na biračkim mjestima gdje su pretežno Bošnjaci i da će Denis Šulić nastaviti da gradi autoritet nekog mladog političara koji ima jasan stav, a ne ide po stav kod nekoga ko mu je nadređeni ili u političkoj partiji ili u drugoj organizaciji. Ako oni smatraju da je bahato da neko ko je na čelu neke institucije čuva dignitet te institucije, koja je predviđena Dejtonskim sporazumom i koja je sastavni dio i Bosne i Hercegovine i samim tim što sam ja čuvao dignitet NSRS i rekao nekom da ko god hoće sarađuje sa nama mora pokazati nivo poštovanja. Samim tim to je poštovanje i prema RS-u i prema BiH. Ako je to njima bahato, onda to govori koliko oni zapravo ne vole institucije države u koju se oni zaklinju", rekao je potpredsjednik NSRS.

Na pitanje da li osjeća moralnu odgovornost i grižnju savjesti što kao Bošnjak na neki način učestvuje u rušenju države i šalje istu u potencijalni rat odgovara da niko iz RS-a nikada u posljednjih 26 godina nije rekao niti jednu ratnohuškačku izjavu.

"Druga stvar, ono što mi radimo u NSRS je sve u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i niti jedan zahtjev niti zaključak koji smo mi usvojili ne izlazi iz okvira Dejtonskog sporazuma i onime što je predviđeno tim Sporazumom a to je šta pripada državi, a šta pripada entitetima. Treća stvar, mi smo došli na tu posljednju sjednicu iz razloga što nismo imali sa kim da razgovaramo u FBiH.  Mi smo ako se sjećate u maju mjesecu ove godine usvojili zaključke vezane za otvaranje pregovora i razgovora zainteresovanih strana iz RS-a i Federacije BiH i svih konstitutivnih naroda o budućnosti RS-a i FBiH. Znate kakav smo odgovor dobili iz Federacije?Nikakav. Releventni politički predstavnici iz FBiH nisu spremni da razgovaraju o budućnosti i to je ona poruka koju smo mi iz RS-a poslali. Ponavljamo, otvoreni smo za razgovore o budućnosti", zaključio je Šulić u razgovoru za Source.ba portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.