31.12.2021. 17:20
14
"Ako Djed Mraz koji pjeva božićnu pjesmu na Ferhadiji ne treba da nosi pancir, zar trebam ja, kao građanka ovog grada koja upirem prstom na međunacionalne nesnošljivosti"
Mnogo pažnje u javnosti je podigao prilog RTRS-a “Kakve poruke Sarajevo šalje protjerivanjem novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima?”, a ništa manje pažnje nije izazvala izjava politologa Sanje Vlaisavljević, inače savjetnica za obrazovanje, znanost, kulturu i sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH, koja je za RTRS kazala kako u “priču o multikulturalnom Sarajevu vjeruje samo Republika Sarajevo”.

“Dakle ne postoji multietnički grad Sarajevo. Imate svinjetinu koja je protjerana iz Sarajeva, imate Djeda Mraza koji je protjeran, a sada imate i svjetlosnu rasvjetu… imate sve što je odraz multikulture, a da je protjerano iz Sarajeva”, zaključila je Vlaisavljević.

Sanja Vlaisavljević je u razgovoru za Source.ba portal kazala, između ostalog, da su "Sarajevo nekada i sada, dva sasvim različita grada".

U pomenutom prilogu ste bili onako prilično kritični prema gradu u kojem ste se rodili i odrasli, zašto toliki animozitet prema Sarajevu?

Vlaisavljević: Temeljem čega zaključujete da je posrijedi animozitet, kako velite? Iznijeti kritički osvrt  o nečemu ne znači osjećati animozitet nego ukazati na nepravilnosti što već desetljećima radim javno nastupajući i pišući kolumne koje uvijek potpišem imenom za razliku od mnogih uglednih medija koji uvrede na moj račun pišu nepotpisane. Dakle, upravo zato što sam rođena, odrasla, zasnovala obitelj i danas živim u tom gradu i treba da ukažem na nepravilnosti.  

Šta Sarajevo za Vas danas predstavlja i koliko se razlikuje od onog predratnog, po čemu i šta Vam smeta najviše u vezi grada koji Vas je stvorio?

Vlaisavljević: Sarajevo nekada i sada su dva sasvim različita grada. Mene nije nikakvo Sarajevo stvorilo nego moj predani rad kroz godine za što sam primila brojne nagrade. 

U pomenutom prilogu ste izjavili sljedeće: “Imate svinjetinu koja je protjerana iz Sarajeva, imate Djeda Mraza koji je protjeran, a sada imate i svjetlosnu rasvjetu… imate sve što je odraz multikulture, a da je protjerano iz Sarajeva”. Da li su za Vas veći odraz multikulture svinjetina, Djeda Mraz, svjetlosna rasvjeta ili prihvatanje drugih kultura, religija, nacija kako je u Sarajevu bilo od pamtivjeka?

Vlaisavljević: Činjenica da je danas pokrenuta uvredljiva i bjesomučna kampanja protiv mene znači da moja tvrdnja da nema nekih „nebitnih stvari“ može biti simptom nesnošljivosti i neprihvaćanja „kultura, religija, nacija kako je u Sarajevu bilo od pamtivjeka”. Recimo da svega toga što sam navela ipak ima, ipak se i ovaj put pokazalo da se od pamtivijeka do danas nismo naučili poštovati dostojanstvo i integritet neistomišljenika i kritičara. Ako Djed Mraz koji pjeva božićnu pjesmicu na Ferhadiji ne treba da nosi pancirni prsluk, zar trebam ja, kao građanka ovog grada koja upirem prstom na međunacionalne nesnošljivosti?

Novinar: Ajdin Balićevac

14
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.