19.1.2022. 17:20
0
Vojnopolitički analitičar upozorava: Šta bi od Bosne i Hercegovine ostalo kada bi ostali bez svoje vojske, pravosudnih organa, UIO? To bi bio jedan okvir države
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je, uz najviše državničke počasti, primio je utorak u Ankari predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Svečani prijem upriličen je na platou ispred Predsjedničke palate u Ankari, a počeo je intoniranjem himni dvije zemlje.

Vučić je potom turske gardiste pozdravio turskim pozdravom “merhaba asker” (pozdrav vojnici).

Nakon zajedničke fotografije ispred Predsjedničke palate, uslijedio je sastanak Erdogana i Vučića, nakon kojeg su se dva lidera pojavila na konferenciji za novinare.

Erdogan je pozvao sve strane u BiH da se suzdrže koraka koji bi mogli ugroziti teritorijalni integritet zemlje.

Dodao je da bi međunarodna zajednica trebala djelovati složno na rješenju krize u BiH.

Erdogan je i najavio sastanak s političkim liderima iz Bosne i Hercegovine, koji bi mogao biti održan nakon izbora u Srbiji.

"U razgovorima s predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke", rekao je Erdogan jučer.

Velike sile i afiniteti za rješavanje političkih pitanja u BiH

O jučerašnjem sastanku Vučića i Erdogana za Source portal je govorio politički analitičar Đuro Kozar.

"Bosna i Hercegovina se našla u fokusu velikih i drugih sila u Evropi i šire zbog svoje trenutne nezavidne situacije koja već traje neko vrijeme a izazvana je neustavnim ponašanjem predstavnika Republike Srpske koji ne dolaze na sjednice Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zatim neustavnim zaključcima Narodne skupštine RS-a kojima oni traže da se nadležnosti sa državnog prebace na entitetski nivo. Ja se samo pitam šta bi od Bosne i Hercegovine ostalo kada bi kao država ostali bez svoje vojske, pravosudnih organa, UIO to bi bio vjerovatno jedan samo okvir države, a države ne bi bilo", kazao je Kozar.

Ističe da je naša država postala poligon gdje velike sile nastoje da ostvare svoje geopolitičke interese. 

"Prije svega SAD preko NATO-a a zatim i Rusija i Kina. Posebno je Rusija tu umiješana koja u Srbiji sada ima svog velikog saveznika a i u RS. Rusija je sada suočena sa situacijom u Ukrajini, ali ona ne popušta da izaziva tenzije i u Bosni i Hercegovini", rekao je Kozar. 

Na pitanje kako je on vidio Erdoganovu izjavu u vezi sastanka sa liderima naroda, kojim bi se ignorisale zvanične institucije, odgovara da "misli da predsjednik Turske možda nije u potpunosti informisan o stanju u BiH ili je informisan samo iz jednog izvora."

"Bilo bi sjajno da se o svim pitanjima i problemima razgovara prije svega u zvaničnim organima Bosne i Hercegovine. Tu prije svega mislim na Parlamentarnu skupštinu BiH i da se kroz parlamentarni dijalog razgovara o svemu", zaključio je naš sagovornik. 

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.