21.1.2022. 15:15
2
Ministar Vranić najavio: Krizni štab planira da "ukine" sve epidemiološke mjere, blizu smo kolektivnog imuniteta
Rezultati PCR i antigenskog testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 1.040 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo, javio je Zavod za javno zdravstvo KS uz iznošenje podatka da su se od Covid-19 infekcije oporavile 873 osobe.

Pet pacijenata je, nažalost, preminulo od posljedica ove bolesti, a trenutno su na bolničkom liječenju 192 pacijenta, od kojih je 181 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 73,96 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 112 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 80. Na respiratoru je šest osoba, 12 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj podršci disanju osam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 7.131 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su 84.493 osobe zaražene koronavirusom i 75.644 izliječene.

"Sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 1.268", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U toku proteklog dana aplicirano je ukupno 956 doza vakcina protiv koronavirusa, a Ministarstvo zdravstva KS još jednom je pozvalo građane da se vakcinišu te da poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je oz Službe za press i protokol Kantona Sarajevo.

Prethodnih dana je bila velika gužva na drive-in punktovima za testiranje, a "okom" kamere Source.ba portala na punktu kod mosta Olge i Suade nisu zabilježene veće gužve.

Ministar najavio: Sarajevo pred "potpunom slobodom"

Idemo u pravcu kolektivnog imuniteta, omicron će zahvatiti svakog od nas ali je sreća da ne izaziva povećan mortalitet, kazao je na današnjoj press konferenciji ministar zdravstva KS Haris Vranić. 

"Omicron je dominantan soj, što se može zaključiti prema kliničkim slikama. Treći talas je bio smrtonosan, sada je ovaj virus toliko mutirao, nije bezazlen da se razumijemo. Mi imamo preko 92 posto umrlih koji nisu vakcinisani. Većinom je riječ o godištima 1927. pa do 1938.", kazao je Vranić.    

Jedan od problema je što ljekarima primarne zdravstvene zaštite u ogromnim količinima pišu antibioitike.

"Ali antibiotici ne liječe virusnu infekciju. Jedini lijek je vakcinacija", kazao je Vranić. 

Dodao je da Krizni štab već sada planira da počne sa popuštanjem mjera. Na pitanje koje konkretne mjere, Vranić je rekao "sve, potpuna sloboda". 

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.