10.2.2022. 19:43
1
"Neprimjerena izjava ambasadora PIC-a, to je zeleno svjetlo Miloradu Dodiku. Tužilaštvo BiH treba da odluči da li će braniti ili neće ustavni poredak"
Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) je vanredno zasjedalo u Sarajevu povodom današnjeg usvojenog Nacrta zakona o entitetskom Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske. Tim povodom Ured visokog predstavnika (OHR) je objavio saopćenje.

U zajedničkoj izjavi ambasadora PIC-a navodi se da su nedavni potezi entitetskih vlasti da uvedu zakon o uspostavljanju paralelnog VSTV-a "jasan pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustava i pravnog poretka BiH".

U dužem saopćenju, poruka je da ambasadori PIC-a i visoki predstavnik "neće dozvoliti da bilo ko podriva Dejton".

O današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a na kopjoj je usvojen Nacrt zakona o VSTV-u RS-a, razgovarali smo sa kopredsjedavajućim Američko-evropske alijanse Reufom Bajrovićem.

"Svakako da se može današnje usvajanje Nacrta zakona o VSTV-u RS smatrati kao uvod u secesiju. Ovdje se radi o pokušaju ispunjavanja ratnih ciljeva Republike Srpske mirnodopskim sredstvima. Dakle, Milorad Dodik je procijenio da je vrijeme da krene u to, zato što je ovako blag stav međunarodne zajednice od samog dolaska njegovog na vlast, koje je sada kulminiralo indiferentnošću koju on tačno interpretira kao zeleno svjetlo za aktivnosti koje provodi. Treba očekivati dodatno zatezanje i od strane Dodika i od strane Čovića kojeg će ovo sigurno mnogo ohrabriti. Sada je sve na domaćim institucijama tj. na Tužilaštvu BiH koje treba da odluči da li važi zakon i Ustav Bosne i Hercegovine tj. da li važi Dejtonski mirovni sporazum ili će Dodik izaći iz Dejtona kao što najavljuje", kazao je Bajrović za Source.ba portal.

Govoreći o saopćenju PIC-a u vezi sa odlukama NSRS-a istakao je da je ovo "jako neprimjerena zajednička izjava ambasadora i i mora se reći da je ovo kao što sam rekao zeleno svjetlo Dodiku"

"Ne postoji nikakva jasna naznaka ispunjavanja obaveze međunarodne zajednice po onome što piše u Dejtonu. Tužilaštvo BiH treba da se odluči da li će braniti ustavni poredak ili neće, ili ako Dodik provede svoje, mi se nalazimo u situaciji gdje Dejtonski mirovni sporazum više ne važi", zaključio je Bajrović.

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.