15.2.2022. 15:21
0
Cijene stanova: U Istočnom Sarajevu kvadrat nekretnine duplo jeftiniji nego na pojedinim lokacijama u Sarajevu
Cijene stanova iz godine u godinu rastu, ono što zabrinjava jeste da ni u narednom periodu neće doći do pada cijena nekretnina u Kantonu Sarajevo.

Istražili smo kolike su cijene stanova na pojedinim lokacijama u Sarajevu, ali i Istočnom Sarajevu, koji su izgrađeni u objektima koji se deklarišu novogradnjom.

Prosječne cijene kvadrata stana smo odredili prema cijenama na kupoprodajnom portalu Olx.ba.

Bulevar Stup - 3130 KM po kvadratu
Istočno Sarajevo - 1750 KM po kvadratu
Nova Otoka - 2850 KM po kvadratu
Šip - 2100 KM po kvadratu
Sarajevo Tower (Socijalno) - 3400 KM po kvadratu
Tibra (Buća Potok) - 2450 KM po kvadratu

Ono što je svakako zanimljivo je razlika u cijeni nekretnine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, a o čemu je prije nekoliko dana u intervjuu za naš portal govorio Spaho Ljajić, vlasnik jedne sarajevske agencije za nekretnine.

"Cijene nekretnina uvijek diktira ponuda i potražnja i to je jedan od glavnih faktora. Međutim, na ovaj problem cijena u Istočnom Sarajevu ukazujem unazad i 15 godina. Imali smo šansu da vidimo šta rade i gdje odlaze prodavci koji prodaju nekretninu u Federaciji, konkretno evo na Grbavici. Taj isti prodavac kupuje u Istočnom Sarajevu stan za nekih 40 posto skoro jeftiniji, ostaje u istom gradu i ako je prodao stan od 50 kvadrata, znači njemu je ostalo 50.000 KM. Šta je razlog? Mislim da je glavni razlog poteškoće sa kojim se susreću investitori u Sarajevu. Cijene nekretnina također određuje i cijena građevinskog materijala, ali ću se vratiti na Istočno Sarajevo, pa i tamo je ista cijena materijala, izvođači su isti, PDV je isti, a samo je razlika u 'reketu' ili nečemu drugom. Ja ne znam zašto se stan na Otoci prodaje za 3500 KM a u Istočnom Sarajevu za 1800 KM", kazao je, između ostalog, za Source.ba portal Spaho Ljajić, stručnjak za nekretnine.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.