28.2.2022. 17:21
0
Centar Sarajeva uoči velikog praznika: 30 godina od dana kada je Bosna i Hercegovina dobila nezavisnost
Bosna i Hercegovina sutra slavi 30 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da njihova zemlja proglasi nezavisnost.

Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje "Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?".



Glasalo je ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7%). 99,7% bilo je za nezavisnost, a 0,3% protiv. SDS je pozvao Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Tako je referendum pretežno bojkotiran u općinama u kojima su Srbi bili u većini.

1. mart veći dio BiH slavi kao Dan nezavisnosti, dok drugi dio ne priznaje taj praznik i smatra ga tragičnim datumom iz naše prošlosti.

Ekipa Source.ba portala je bila danas u centru Sarajeva, gdje je naša kamera zabilježila kako naš glavni grad izgleda uoči velikog praznika.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.