15.3.2022. 16:59
0
Hoće li radovi biti završeni na vrijeme: Pogledajte kako teče rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu
Prošle godine, 26. augusta, počela je rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu, na potezu od Ilidže do Nedžarića. Milionski posao dobio je konzorcij dvije firme iz Kine, dok su podizvođači radova bh. kompanije.

Plan je da kompletna rekonstrukcija pruge od Ilidže do Marijinog Dvora traje 730 dana, odnosno dvije godine. Cijeli projekat koštat će 20,4 miliona eura, a njime je predviđena obnova 21,4 kilometra tramvajske pruge.

Projekat se u potpunosti finansira kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Prvo se radi dionica Ilidža - Nedžarići jer se taj dio tramvajske pruge nalazi u najkritičnijem stanju. 27. novembra prošle godine, počela je rekonstrukcija pruge na relaciji od Nedžarića do RTV Doma.

Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu teče planiranom dinamikom, te je u toku završno betoniranje na tramvajskoj trasi, a uskoro će početi postavljanje šina.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je sa predstavnicima kompanija koje izvode i nadziru radove početkom mjeseca je obišao gradilište.

"Nakon završenih priprema, počelo je betoniranje na prvom dijelu od Stupske petlje prema Nedžarićima. Postavljanje betonske podloge uvod je za postavljanje šina. Nova pruga će imati veliki značaj za sve građane Kantona Sarajevo, tako da svakodnevno pratimo realizaciju projekta, održavamo komunikaciju sa svim stranama i rješavamo izazove", rekao je tada ministar Šteta.

Prvi kilometri novih šina su 2. marta stigle u glavni grad BiH, a njihovo postavljanje će se vršiti etapno, po završetku betoniranja određenih dijelova pruge.

Ranije je u nekoliko navrata rečeno da će rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Remize biti završena u augustu ove godine. Ranije je bilo najavljivano da će radovi biti završeni u maju, a kao razlog zašto se to neće desiti Šteta je naveo "nepridveđene poteškoće".

Nakon toga bi trebala početi rekonstrukcija od Remize do Željezničke stanice, Marijin-Dvora. Rekonstrukcija od Remize do Marijin-Dvora bi trebala biti završena sljedeće godine.

Ekipa Source.ba portala je obišla gradilište, a u prilogu pogledajte šta je naša kamera zabilježila.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.