3.6.2022. 12:59
2
Imovina i plaće kandidata za Predsjedništvo BiH: Ispod pet "milja" nema plate, imanje na Poljinama, apartmani na Bjelašnici i Vlašiću, Passat od 24.000 KM..
Opći izbori u Bosni i Hercegovini trebali bi biti održani 2. oktobra.

"Trebali", jer se za provedbu izbora mora osigurati nešto manje od 6,22 miliona eura, no tu odluku mora donijeti Vijeće ministara BiH a ona je sada neizvjesna jer još nije usvojen državni budžet za 2022. godinu.

Tek je prošle sedmice Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu upućen iz Ministarstva finansija i trezora BiH Generalnom sekretarijatu Savjetu ministara BiH u proceduru usvajanja.

"Nakon što je juče Savjet ministara BiH usvojilo Dokument okvirnog budžeta (DOP) za period ‪2022-2024. godina stvoreni su uslovi za usvajanje Nacrta Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu", navedeno je u saopštenju.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda istakao je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na DOP-u i ovogodišnjem budžetui.

"Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za period ‪2022-2024. godina usvojen je ‪30. marta 2022. godine te je uslijedio rad na dva obimna dokumenta na kojima počiva finansiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo finansija i trezora BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao te očekujemo da se dalje bez poteškoća nastavi procedura usvajanja budžeta", rekao je ministar Bevanda.

Na osnovu Ustava i zakona, Ministarstvo finansija i trezora BiH je tehnički izvođač u procesu donošenja budžeta.

"Nakon što Savjet ministara usvoji Nacrt Zakona o budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu on se upućuje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, poslije čega ga upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", pojašnjeno je u saopštenju.

CIK još jednom upozorio Vijeće ministara BiH

Centralna izborna komisija je jučer u svom zvaničnom saopćenju uputila poziv Vijeću ministara BiH da usvoji posebnu Odluku o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provedbu Općih izbora 2022. godine

“Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine upućuje još jedan apel i poziv Vijeću ministara BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 06.06.2022. godine u dnevni red uvrsti donošenje Odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provedbu Općih izbora 2022. godine i istu usvoji. Ukoliko bi se čekalo usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu ozbiljno bi bilo ugroženo održavanje izbora u Bosni i Hercegovini 02. oktobra 2022. godine. Naglašavamo, Centralna izborna komisija BiH za provedbu Općih izbora 2022. godine zahtjeva finansijska sredstva u iznosu od 12.568.000 KM, u šta nije uključen redovni godišnji budžet Centralne izborne komisije BiH”, navodi se u saopćenju.

Kandidati

U ovom članku ćemo se "pozabaviti" kandidatima s fokusom na Predsjedništvo BiH, gdje manje-više imamo jasne kandidate na izborima koji bi se trebali održati u prvoj sedmici oktobra.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić najavio je da će se ponovo kandidovati, ali da za sada ne zna hoće li i čiju podršku imati, misleći na druge stranke. Iz HDZ-a BiH, odnosno nevladine udruge HNS-a se još ne oglašavaju da li će njihov kandidat biti Dragan Čović, a nedavno se spekuliralo da bi ovoga puta na megdan Komšiću mogao izaći gradonačelnik Mostara Marijo Kordić.

I za Stranku demokratske akcije već se zna, kandidat će biti predsjednik Bakir Izetbegović. 

Opozicija nikad ujedinjenija

Sedam stranaka opozicije objelodanile su na pres-konferenciji 21. maja da će Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija BiH, SDP BiH) biti njihov zajednički kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na ovogodišnjim oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Osim SDP-a BiH, ovaj Ujedinjeni opozicioni blok čine: Naša stranka, Narod i Pravda (NiP), Savez za bolju budućnost BiH (SBB BiH), Narodni evropski savez (NES), stranka Za nove generacije i Bosanskohercegovačka inicijativa.

RS

U manjem bh. entitetu, glavna borba vodit će se između kandidata SNSD-a i zajedničkog kojeg će podržati PDP i SDS. To bi mogao biti ili predsjednik SDS-a Mirko Šarović ili načelnik Općine Teslić Milan Milićević.

Iako je i DNS u početku bio dio zajedničke opozicione priče, ova stranka je odlučila da će kandidat za člana Predsjedništva BiH biti njen predsjednik Nenad Nešić.

Iz SNSD-a se još ne oglašavaju o svom kandidatu. Ime bi se moglo znati naredne sedmice, a SNSD-ovog kandidata će podržati Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija i NDP s kojima su u koaliciji.

Nedavno su se pojavile informacije da aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nema namjeru da se ponovo kandiduje za istu funkciju. 

Imovina potvrđenih kandidata u utrci za Predsjedništvo BiH

Bakir Izetbegović

Prema informacijama Centra za istraživačko novinarstvo, lider SDA kao delegat i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ima mjesečnu platu od 4904 KM + mjesečne dodatke od 739 KM.

Prema podacima iz imovinskih kartona i zemljišnoknjižnih dokumenata, Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija suvlasnici su kuće i zemljišta u Sarajevu, procijenjenih na 370.000 KM. Supruga je i vlasnica apartmana na Bjelašnici koji je procijenio na 100.000 KM. Njih dvoje u imovinskim kartonima za 2018. godinu nisu prijavili da sa stranačkim kolegom Ševkijom Okerićem dijele suvlasništvo nad imanjem na sarajevskim Poljinama. 

Zbog navršenog 65. roًđendana, stekao je pravo da mu se isplati šest prosječnih plaća ili oko 30.000 KM otpremnine.

Denis Bećirović

Potpredsjednik SDP-a kao delegat u Domu naroda Parlamenta BiH ima mjesečna primanja u iznosu od 4477 KM + mjesečne dodatke u iznosu od 1045 KM.

Prema podacima CIN-a, vlasnik je stana u Tuzli od 97 kvadrata čija se vrijednost procjenjuje na 124.000 KM, a vozi VW Passat čija je vrijednost 24.000 KM.

Željko Komšić

Na web stranici CIN-a nisu dostupni podaci o primanjima aktuelnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, ali je pretpostavka da ista nisu ispod 5.000 KM.

Prema imovinskom kartonu iz 2014. godine, Komšić je vlasnik stana u Sarajevu u vrijednosti od 150.000 KM. Njegova supruga Sabina prijavila je suvlasništvo sa bratom nad vikendicom i jednim dulumom zemljišta koje su naslijedili od roditelja. Supruga Sabina je suvlasnica i apartmana na Vlašiću. 

Prema podacima CIN-a, vlasnik je automobila Audi Q3 iz 2012. godine čija se vrijednost procjenjuje na 20.000 KM.

Komšić je zadužen kreditom od 105 hiljada KM, koji bi trebao otplatiti do 2026. godine.

Nenad Nešić

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), ima nekretnine u BiH, Crnoj Gori i Srbiji te firmu u Istočnom Sarajevu koju nije prijavio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH ima mjesečna primanja od 4367 KM uz mjesečne dodatke u iznosu od 839 KM.

(A. Balićevac)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.