29.6.2022. 16:45
1
U dijelu centra Sarajeva kao da je rat jučer završio: Beskućnici umjesto podzemne koncertne dvorane koja bi krasila glavni grad
Lokalitet u centru Sarajeva, Kvadrant B, godinama predstavlja ruglo glavnog grada i to na izrazito atraktivnoj lokaciji.

Na ovom prostoru bi trebala biti izgrađena podzemna koncertna dvorana s velikim trgom iznad nje. Vlasnik zemljišta na kojem bi se dvorana gradila navodno želi da se iznad dvorane napravi zgrada jednake visine kao Sarajevo City Center (SCC).

Za dio arhitekata je to neprihvatljivo, jer smatraju da će se time ugroziti funkcionalnost dvorane, tj. njena akustika. Gradnju ovakve građevine osporavaju i zbog toga što strahuju da će visina zgrade ugroziti prirodnu pojavu, tzv. ružu vjetrova za koju se navodi da doprinosi prečišćavanju zraka.

I pored ambicioznih planova, ovaj prostor i dan danas kvari sliku Sarajeva, te predstavlja "prebivalište" za beskućnike.

Krajem aprila 2019. godine Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je izmjene i dopune Regulacionog plana Marijin Dvor – Kvadrant B. Zamisao je bila da Sarajevo dobije funkcionalan, ambijentalno uređen prostor, međutim, tu je sve stalo.

Ideja o urbanizaciji Kvadranta B stala je kada je godinu kasnije tadašnji ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić poručio da se 14 urbanističkih projekata u KS, među kojima je i Kvadrant B, mora uskladiti sa “Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada u KS”. Ova studija je usvojena u oktobru 2019., ali sve do Kapidžićevih istupa, o njoj se malo znalo.

Zatim je Vlada KS, koju je tada činila Šestorka, 2021. godine stavila van snage ovu odluku, uz napomenu da će ona, ipak, biti uvrštena u novi regulacioni plan. On do danas nije usvojen.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.