14.9.2022. 15:26
7
SDA predstavila stvari koje će uraditi ako se vrati na vlast u Sarajevu: Plata 1.500 KM, "zeleni grad", električni autobusi, besplatni udžbenici
FOTO: Source.ba
Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo predstavila je danas predizborni program pod nazivom „Izborna platforma Kantonalne organizacije SDA Sarajevo 2022-2026.“, koji sadrži 14 oblasti djelovanja, čija provedba, kako je rečeno na konferenciji za novinare, omogućava poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života za sve građana u KS.

Nosilac liste SDA za Skupštinu KS Mahir Dević predstavio je dio predizbornog programa koji se odnosi na oblasti obrazovanja, ekonomije i kulture.  

Kazao je da će, kada je u pitanju visoko obrazovanje, usvojiti novi zakon o visokom obrazovanju koji neće ići u pravcu politizacije i centralizacije moći. Istaknuo je da će im u fokusu biti pitanje studenata i studentskog standarda - sufinansiranje smještaja, pitanje ishrane, studentsko stipendiranje, prijevoz studenata...  

“Bili ste svjedoci da je Skupština KS nedavno usvojila Zakon o visokom obrazovanju, protiv koga smo mi bili protiv a navest ću i samo jedan razlog zbog čega. Npr. mi na Filozofskom fakultetu imate 17 ili 19 odsjeka, tu radi 100 profesora koji putem svog Naučnog vijeća odaberu dekana. Po novom zakonu rektor može obustaviti imenovanje tog čovjeka. I po tom zakonu može da sam sebe imenuje za dekana tog fakulteta i onda da sam sebi šalje dopise. Takva centralizacija moći na UNSA nije dobra. Usvojit ćemo jedan potpuno drugi zakon o studentskom radu, da putem zakona ostvaruju prihode kako bi sami mogli finansirati svoje studiranje. Da srednje i osnovno obrazovanje bude potpuno besplatno, da svi udžbenici budu besplatni. Predlažemo osnivanje srednje škole za informacione tehnologije. Imamo problem i sa kadrom koji to predaju u nekoliko škola. Moramo okupiti te ljude na jedno mjesto. Moramo pratiti regiju, to su riješili i Beograd i Zagreb. U osnovnim školama treba biti i besplatan jedan topli obrok“, naveo je Dević.

Govoreći o ekonomiji, naveo je da efekte ekonomskog rasta žele podjeliti s građanima KS, prije svega poduzetnicima i radnicima.

Kada je u pitanju prosječna plaća u KS koja sada iznosi 1.250 KM, Dević smatra da je potpuno realno u naredne četiri godine da ta plaća iznosi minimalno 1.500 KM, da su ekonomski trendovi takvi da to neće biti nikakav problem.
 
"Svako buduće povećanje prihoda pratit će koliko je to podjeljeno mladima, ostalim poduzetnicima i radnicima. Prosječna plata u KS sada iznosi 1250 KM, smatram da je potpuno realno da u narednih četiri godine ona iznosi minimalno 1500 KM, da su ekonomski trendovi takvi i da to neće biti problem", kazao je. 
 
Najavio je i zakon o strateškim investicijama u KS, koji će generisati ekonomski rast.

Kada je u pitanju oblast kulture, fokus KO SDA će biti na izgradnji koncertne dvorane i približavanju kulture svim građanima KS.

"Kanton Sarajevo nema koncertne dvoranu, postojale su određene ideje već duži vremenski period da se to pravi negdje ovdje na lokaciji Marin Dvora itd. Svi veliki gradovi u regiji imaju koncertnu dvoranu i naš fokus će biti izgradnja jednog takvog objekta", kazao je Dević. 


FOTO: Source.ba

Ministar saobraćaja u prošloj Vladi KS i kandidat na listi za Skupštinu KS Adi Kalem predstavio je dio predizborne platforme u oblasti saobraćaja, rada i socijalne politike te sporta.

Naveo je da se mora krenuti u izgradnju svih neophodnih saobraćajnica, tramvajskih pruga, unapređenje javnog prevoza putnika i osiguranje bolje usluge građanima.

"Moramo krenuti hrabro u izgradnju svih saobraćajnica i tramvajskih pruga. Mi smo 2020. godine pokrenuli projekat izgradnje tramvajske pruge. Fokusirat ćemo se na izgradnju tramvajskog prstena do Šipa. U gradu Sarajevo fali skoro 1000 saobraćajnih znakova. Izgradit ćemo centar za upravljanje saobraćaja. Cilj je i izgradnja podzemnih garaža, nabavka vozila i zanavljanje voznog parka", kazao je bivši ministar u Vladi KS.

Spomenuo je i nabavku električnih autobusa, dodajući da su orijentirani ka 'zelenom gradu'.   

Govoreći o segmentu rada i socijalne politike, naveo je da će imati fokus na uvećanju svih postojećih naknada koje su namijenjene poticaju proširenja porodice, zaštite majčinstva i višečlanih porodica.

Kada je riječ o sportu, između ostalog, je kazao da će planirati budžetski iznos koji će se izdvojiti sportskim klubovima od posebne važnosti za KS.

Novinar: Ajdin Balićevac

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.