15.9.2022. 17:25
1
Ko će odgovarati za ovaj užas u centru Sarajeva koji bi ovako mogao stajati vječno: Raskopano i ostavljeno na milost i nemilost prepucavanja lokalne zajednice i Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika
U sarajevskoj općini Centar, na trgu ispred upravne zgrade Sarajevo-šuma, 29.7.2022. godine počeli su radovi na sanaciji i uređenju trga.

Podsjećamo, izvođač radova je ogradio prostor uz glavnu saobraćajnicu i mašine su počele sa kopanjem asfalta. Međutim, nedugo nakon toga na lice mjesta je stigao federalni inspektor koji je zaustavio radove koji ni nakon mjesec i po dana nisu nastavljeni, a pitanje je uopšte i kada će se nastaviti.

Osim što je lokacija i dalje ograđena, pa samim tim mjesta za prolaz pješaka skoro da i ne postoji, lokacija se pretvara u svojevrsnu deponiju, te je moguće vidjeti u ograđenom prostoru smeće koje su nesavjesni sugrađani bacili. 

Također podsjećamo da je načelnik Općine Centar Srđan Mandić nakon zaustavljanja radova potvrdio da nemaju dozvolu Federalnog ministarstva prostornog uređenja koja je potrebna prilikom izvođenja radova u urbanom krajoliku Sarajeva, a koji je proglasila Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH na čijem je čelu arhitekta Faruk Kapidžić.  

Svoju saglasnost za radove i plan rekonstrukcije trga nije dala ni Komisija za nacionalne spomenike.

U mišljenju koje je Komisija dostavila Općini Centar krajem juna navodi se da "dijelovi projekta nisu jasni, tehnički su neprovodivi, određene intervencije su neiskrene, a neke i pretjerane (previše rasvjetnih tijela, reflektori okrenuti prema drvetu, trajni reklamni pano."

odluka komisije
Odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

Mandić je početkom augusta kazao da su šest mjeseci čekali odgovor Komisije koja je odbila njihov zahtjev.

Također je napomenuo da je projekat napravila struka odnosno arhitekti Općine Centar i da je riječ o "redovnom održavanju" i da su htjeli samo popločati trg.

Mandić tvrdi da u projektu nema nikakvog građenja već zamjena uništenog betona te sadnja jednog drveta i postavljanje klupe.

"Uradili smo korekciju prvobitnog projekta i opet smo zaustavljeni. Ne može jedan plato biti zaštićeni spomenik kulture. Neće se tu ništa izgraditi što će narušiti postojeće stanje", kazao je Mandić 3. augusta.


Idejni projekat trga

Ekipa Source.ba portala je obišla trg, a u prilogu pogledajte šta je sve naša kamera "zatekla". 

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža; Kenan Ćemo

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.