14.10.2022. 16:45
0
"Bio je zgodan, galantan i lijepo je govorio, a onda je počeo da me kontroliše i postao jedina osoba s kojim sam u kontaktu. U napadima ljubomore i bijesa nanosio mi je fizičke povrede"
Danas su širom Bosne i Hercegovine održani protesti zbog brutalne likvidacije Edine Odobašić u Bihaću, ali i sve većeg nasilja nad ženama u BiH.

Moto protesta je “Naš bol je vaš sram”.

Protesti u Sarajevu počeli su danas u 15 sati na Trgu Alije Izetbegovića gdje je došao veliki broj građana. 

Pored Sarajeva, protesti su održani u Bihaću na Trgu Krajine, u Gračanici u Gradskom parku ispred spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi, potom u Tuzli na Trgu slobode, u Zenici na Trgu Alije Izetbegovića ispred Robne kuće Bosanka, potom u Stocu u 15:30 sati u školskom parku te u Mostaru na Španskom trgu…

Cilj protesta je da se femicid tretira kao krivično djelo, a organizatori su, između ostalog, postavili neke zahtjeve poput: uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi i sl.

Protestnom šetnjom, žele pokazati solidarnost i sa ženama s Kosova i Srbije, poteknuto nedavnim dešavanjima i protestima koji su također organizovani u ovim država.

Emotivno obraćanje u Bihaću, gradu gdje se desio posljednji zločin

Posljednji slučaj ubistva žene se desio u Bihaću, a okupljenim sugrađanima obratila se i Jasminka, koja je ispričala priču  jedne žene žrtve nasilja i pakao koji je preživjela kao žena sa svojim partnerom.

“Bila sam tinejdžerica kad sam ga upoznala. Bio je galantan, zgodan, i lijepo je govorio. Na početku zajedničkog života kad je počeo da me kontroliše. Postao je jedina osoba s kojim sam u kontaktu. Kada sam izlazila iz kuće išao je sa mnom. U napadima ljubomore i bijesa nanosio mi je fizičke povrede. Izgubila sam samopouzdanje i volju za životom. Dva puta sam pila teblete da se ubijem. Svi su mi govorili da ga napustim i osuđivali me zbog te veze. Trebala sam podršku. U jednom napadu sam ostala bez zuba i slomljene ruke. Bio je uhapšen i tamo je ostao 24 sata, a znala sam šta me čeka kada dođem kući. Našla sam sklonište u sigurnoj kući“, kazala je Jasminka.

Ekipa Source.ba portala je bila na protestima u Sarajevu, a u prilogu pogledajte šta je naša kamera zabilježila.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.