11.11.2022. 12:52
5
Sebija Izetbegović: Ne postoji sukob interesa. Meni je glas dalo 14.724 ljudi, ne mogu ih iznevjeriti. Neću uzimati paušal za rad u SKS
Održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su zastupnici preuzeli mandate i položili zakletvu.

Uoči zasijedanja Skupštine KS jedna od tema o kojoj se u javnosti najviše špekulisalo je da li će se mandata odreći Sebija Izetbegović, zbog nespojivosti sa funkcijom direktorice KCUS-a. Međutim, na samoj sjednici Izetbegović je prekinula špekulacije, preuzevši certifikat o mandatu zastupnice Skupštine KS.

"Ne postoji sukob interesa. Neću se odreći mandata"

A da će Sebija Izetbegović vršiti mandat zastupnice u Skupštini KS, a istovremeno nastaviti obavljati i funkciju direktorice KCUS-a je potvrdila Oslobođenju

"Nemam razloga da se odričem mandata. Ne postoji sukob interesa. Neću uzimati paušal za rad u Skupštini KS. Meni je glas dalo 14.724 ljudi. Ne mogu ih iznevjeriti. Mislim da sam zastupnica sa najvećim brojem glasova u ovom sazivu", izjavila je Izetbegović.

Upravo na tragu ove izjave smo pitali šefa Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduana Kafedžića šta ukoliko se Izetbegović ne odrekne direktorske funkcije.

"Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS se počinje primjenjivati sa 1.1.2023. godine i tada će Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo u skladu sa svojim nadležnostima započeti provjere svih onih koje imaju duple funkcije, dakle, ne samo profesorice Izetbegović nego i svih drugih zastupnika. Propisane su sankcije i djelovanje Ureda u skladu sa novim Zakonom", kazao je kratko za Source.ba portal Kafedžić.

Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS

Novi Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo koji stupa na snagu 1. januara 2023. godine zabranjuje više funkcija istovremeno. To znači da jedna osoba neće moći, naprimjer, biti i zastupnik u kantonalnoj skupštini i direktor neke institucije.

Skupština Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 29. augusta usvojila Prijedlog zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS kojim su regulisane tri oblasti u borbi protiv korupcije – sukob interesa, zaštita prijavitelja korupcije i jačanje integriteta u institucijama javnog sektora.

Ministrica pravde i uprave KS-a Darja Kadenić-Softić, tada je odgovarajući na pitanja zastupnika, rekla da će se prijave korupcije moći uputiti elektronskim i usmenim putem.

(A. Balićevac)
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.