23.11.2022. 16:50
1
Ovo su neke od najvećih senzacija na svjetskim prvenstvima: "Nisam igračima puštao snimke utakmica Alžira, mislio sam da će smijati"
U prvoj utakmici grupe E Svjetskog prvenstva u nogometu koje se igra u Kataru snage su odmjerili favorizirani Nijemci i Japan.

Ovaj meč nam je donio novo iznenađenje budući da je Japan savladao podmlađenu Njemačku.

Ipak, i dalje najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela turnira je jučerašnja pobjeda Saudijske Arabije protiv Argentine, a u nastavku teksta ćemo se prisjetiti nekih od najvećih iznenađenja na svjetskim prvenstvima koja su se desila u prvim kolima. 

Italija 1990: Kamerun 1-0 Argentina

Diego Maradona je osvojio svijet na Svjetskom prvenstvu 1986, pokazavaši niz spektakularnih pojedinačnih nastupa dok je Argentina osvojila svoju drugu titulu.

Četiri godine kasnije, domaćin turnira bila je Italija, a Maradona je došao na Svjetsko prvenstvo nakon što je Napolija doveo do kultne titule u Seriji A.

Protivnik Argentine u prvoj utakmici bila je reprezentacija Kameruna koja je te godine ispala sa Afričkog kupa nacija u grupnoj fazi, te je malo prije toga ponovno pozvala tada 38-godišnjeg legendarnog Rogera Millu, koji nije igrao za Kamerun tri godine.

Kamerun bukvalno nije dozvolio Maradoni da igra, praktično ga je faulirao svaki put kada bi argentinski mađioničar dotakao loptu - toliko da je afrički tim završio utakmicu sa devet igrača.

Međutim, udarac glavom u drugom poluvremenu Francoisa Omam-Biyika bio je dovoljan da Kamerun odnese veliku pobjedu.



Južna Koreja i Japan 2002: Senegal 1-0 Francuska

Francuska je osvojila Svjetsko prvenstvo na domaćem terenu 1998. godine, pobijedivši Brazil sa 3-0 u finalu, a zatim je osvojila Euro 2000. godine, te je bila veliki favorit za očuvanje svjetske titule u Južnoj Koreji i Japanu.

Francuska je prvu utakmicu igrala protiv reprezentacije Senegala koja je debitirala na svjetskom prvenstvu.

Bivša francuska kolonija je očigledno bila spremna za utakmicu sa legendarnim igračima kao što su El Hadji Diouf, Khalilou Fadiga, Henry Camarom, Salif Diao.

Diouf je pokazao spektakularnu predstavu, a pobjedu Senegalcima je donio Papa Bouba Diop.

Stvari su išle iz lošeg u gore za Francusku jer branilac titule nije uspio da dođe do nokaut faze, završivši na dnu svoje grupe.



Španija 1982: Alžir 2-1 Zapadna Njemačka

Još jedna afrička nacija koja je debitirala, Alžir, savladala je Zapadnu.

Zapadna Njemačka je ušla u igru kao jedan od favorita turnira nakon što je pobijedila u svakoj utakmici kvalifikacija. Tim je bio toliko siguran u pobjedu da je menadžer Jupp Derwall rekao da će "uskočiti u prvi voz za Minhen" u slučaju poraza.

"Nisam igračima puštao snimke utakmica Alžira, mislio sam da će smijati", govorio je Derwall prije prve utakmice na turniru. 

Ta arogancija se vratila Derwallu kada je potpuno nepoznati tim Alžira nadigrao Zapadnu Njemačku.

Sjevernoafrikanci su poveli u 54. minuti preko Rabaha Madjera, da bi Karl-Heinz Rummenigge poravnao 13 minuta kasnije, da bi odmah nakon toga Alžir ponovo preuzeo vodstvo. 



Uprkos čuvenoj pobjedi, Alžir nije prošao grupu, dijelom i zbog toga što je Zapadna Njemačka osigurala pobjedu od 1-0 protiv Austrije – rezultat koji je obje evropske države vodio u sljedeće kolo nauštrb Alžira. 

Puno godina kasnije će ovu utakmicu prepričati Walter Schachner, poznatiji pod nadimkom Schoko. 

"Kad god me pozovu, kažem što je istina. Trčao sam kao idiot - ne stidim se toga! Zaista sam bio ljut na poluvremenu koliko smo vraćali loptu. Ne nisam znao, jer nisam uspio čuti što igrači razgovaraju na poluvremenu. U jednom trenutku mi je Briegel u prolazu rekao: 'Čovječe, Schachner, nemoj toliko trčati'. Kasnije je sve manje lopti išlo na mene od mojih suigrača. I žao mi je, koliko god je to bilo teško za Alžir, vjerojatno bi mnogi to uradili", rekao je Schoko. 



Brazil 1950: SAD 1-0 Engleska

Uoči Svjetskog prvenstva 1950. u Brazilu, fudbal u Engleskoj decenijama je bio na visokom nivou, iako je ovo bio prvi nastup engleskog tima na svjetskim prvenstvima jer su odlučili da se ne pojavljuju na prethodna tri turnira.

Engleska se borila protiv američkog tima koji se sastojao od poluprofesionalnih i amaterskih igrača, uključujući kopača grobova, perača suđa i poštara.

Ipak, ti amateri su izveli prvi veliki poraz favorita na svjetskim prvenstvima jer je šut Joea Gaetjensova  glavom pred kraj prvog poluvremena bio dovoljan da osigura izuzetnu pobjedu za SAD.



Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.