14.1.2023. 17:24
0
Jeste li znali da je fašistički vođa i diktator Benito Mussolini imao svoje šetalište u Sarajevu: Danas je omiljena lokacija za šetnju i rekreaciju građanima
Nema osobe koja je rođena ili je boravila u Sarajevu a da ne zna za najpoznatije šetalište i može se reći jedan od simbola grada - Vilsonovo šetalište.

Šetalište je formirano za vrijeme Austro-Ugarske vladavine, a prvo ime bilo mu je Kalajeva promenada, po zajedničkom ministru finansija Austro-Ugarske monarhije i upravitelju Bosne i Hercegovine - Benjaminu Kalaju.

Nakon uspostave Kraljevine SHS, Kalajeva promenada dobila je naziv Vilsonovo šetalište, po predsjedniku SAD-a Thomasu Woodrowu Wilsonu, koji je 1917. objavio rat Njemačkoj, što je bila prekretnica u Prvom svjetskom ratu.

Tokom nacističko – ustaške okupacije od 1941. do 1945. se šetalište zvalo po italijanskom fašističkom vođi Mussolinijevo šetalište, nakon rata ponovo je nazvano Vilsonovo, da bi 1960. godine dobilo ime Omladinsko šetalište. Naziv Vilsonovo šetalište ovoj atraktivnoj šetnici vraćen je 1993. godine.

Šetalište se pruža od Mosta Suade i Olge do zgrade Elektroprivrede BiH i mosta u ulici Topal Osman - paše.

Sa obje strane šetališta su još početkom 20. stoljeća zasađene lipe. 

Danas je Vilsonovo šetalište omiljena lokacija građanima za šetnju i rekreaciju.

Za saobraćaj šetalište je zatvoreno u periodu od 17 do 24 sata svakim radnim danom, a vikendom u potpunosti.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Nein Mustafić

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.