6.2.2023. 15:08
4
"Šta me gledaš, šta se praviš i sad ga" pa bokserima u glavu i nožem u stomak: Jesmo li išta naučili nakon petnaest godina iz slučaja Denisa Mrnjavca?
Na današnji dan prije 15 godina preminuo je Denis Mrnjavac koji je u sarajevskom tramvaju pretučen i izboden nožem naočigled putnika.

Njegove ubice su Nermin Sikirić, Berin Talić i Ademir Lelović.

Denis Mrnjavac je bio učenik drugog razreda Katoličkoga školskog centra u Sarajevu koga su 5. februara 2008. godine na povratku iz škole u tramvaju napala tri maloljetna delikventa. Tom prilikom Denisu su nanesene teške tjelesne povrede od kojih je dan kasnije i preminuo.

Berin Talić je osuđen 2010. godine na 10 godina zatvora, a Ademir Lelović na 15 godina jer su pomagali maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu Denisa Mrnjavca. Sikirić je osuđen na 15 godina zatvora.

Lelovićeva majka Armina Milić je oslobođena krivice za skrivanje noža i boksera kojim je Mrnjavac ubijen. 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nedavno je prihvatila prijedlog Kluba Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Sarajeva za izgradnju spomenika četiri ličnosti značajne za Sarajevo, ali i cijelu BiH pa i regiju.

Među njima je i Denis Mrnjavac kao žrtva vršnjačkog nasilja postat će simbolom borbe protiv te pošasti.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac je prilikom presude Leloviću i Taliću kazao da je utvrđeno da su optuženi zajedno sa Sikirićem izvršili ubistvo.

"Optuženi Lelović je u tramvaju Mrnjavcu kazao: 'Šta me gledaš?' Mrnjavac je odgovorio: 'Je li zabranjeno gledati?' Nakon toga mu je Lelović rekao: 'Šta se praviš' te da izađu vani iz tramvaja da se potuku. Kada je Mrnjavac rekao da neće da se tuče jer ih ne poznaje, Sikirić je rekao: 'Sada je gotovo' i pokazao nož optuženima Leloviću i Taliću, a dvojica optuženih su potvrdno klimnuli glavom", podsjetio je Jaganjac.

Ademir Lelović je, prema presudi, tada metalnim bokserom udario Mrnjavca u glavu, a Berin Talić  udario ga je pesnicom u lice. Nakon toga je Lelović Nerminu Sikiriću kazao: "Sad ga" i tada je Sikirić prišao Mrnjavcu i ubo ga nožem u trbuh. Lelović i Talić potom su nasilno otvorili vrata tramvaja i zajedno sa Sikirićem pobjegli.

"Denis Mrnjavac nije imao nikakve šanse. Neprihvatljivo je da maloljetnici izlaze iz kuće i nose noževe i metalne boksere i da su spremni, kao što to ovaj slučaj pokazuje, da ih upotrijebe", istakao je Jaganjac.

Kao i svake godine od kobnog februara 2008. godine, majka Ana, prijatelji, porodica i Denisovi poznanici okupe se ispred njegove fotografije na tramvajskoj stanici kod Tehničke škole u Sarajevu gdje je i ubijen, da bi mu odali počast.

Pitanje koje svake godine sebi iznova postavljamo je šta smo naučili iz slučaja Denisa Mrnjavca?

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Nein Mustafić

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.