6.4.2023. 14:41
3
"Kako je Avdo Avdić znao unaprijed, te je već od četvrtka najavljivao da će takva presuda biti?; Ciljano se išlo na Fadila Novalića"
Jučer je u Sudu Bosne i Hercegovine donesena prvostepena presuda u slučaju nabavke spornih respiratora.

Ovom presudom je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić (SDA) osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina, a vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić na pet godina.

Osim toga, pravni subjekt "Srebrena malina" je kažnjena sa novčanom kaznom od 200.000 KM.

Ministrica finansija FBiH Jelka Miličević je oslobođena.

Iz SDA su se jučer oglasili saopćenjem u kojem smatraju da je presuda kojom je Sud Bosne i Hercegovine osudio premijera Novalića "politički motivirana, s ciljem da se po svaku cijenu najjača stranka u bošnjačkom korpusu ukloni iz vlasti".

"Presuda je donesena preglasavanjem predsjedavajućeg sudskog vijeća, što je samo po sebi kuriozitet. Zabrinjavajuće je za kompletno društvo da je presuda, umjesto po postulatima pravne struke i na bazi dokaza, donesena pod pritiskom politike i stranih ambasadora, što je u izdvojenom mišljenju potvrdio predsjedavajući sudskog vijeća. Ishod suđenja je već nekoliko dana poznat nakon što su u medijima i prije samog izricanja presude objavljeno da će Fadil Novalić biti osuđen, a HDZ-ova ministrica Jelka Milićević oslobođena", naveli su, između ostalog, iz SDA.

Kako bi čuli pojedinačne stavove o presudi, kontaktirali smo pojedine članove Stranke demokratske akcije.

Članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije Alma Čolo je kazala Source.ba portalu da je SDA zauzela stav, te da nema ništa posebno dodati. 

Faktor | Alma Čolo: Blokade dolaze od onih koji žele da BiH prikažu  nemogućom državom
Alma Čolo

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nermin Mandra nam je rekao da je premijer Novalić u svojih osam godina mandata imao jako puno nespretnih izjava i nespretnih poteza.

"Ja bih rekao da je i ovu nabavku respiratora u vrijeme pandemije uradio vrlo nespretno. Mislim da su mu namjere bile čiste i plemenite i da on nije nešto u svemu ovome 'hajrovao' i imao neke koristi, ali je krajnje nespretno obavljena ova nabavka. Dakle, da FUCZ nabavlja visoko sofisticiranu medicinsku opremu, to je nevjerovatno. Drugo, šta onda očekivati ko će biti dobavljač te opreme kada FUCZ nabavlja. I kada u startu tako nešto nespretno krene onda se dobije ovo što smo dobili", kazao je Mandra za naš portal.

Nermin Mandra proglasio pobjedu SDA: Ovo su najbolji rezultati u  posljednjih 20 godina | Avaz
Nermin Mandra

Član Glavnog odbora SDA Jasmin Duvnjak je istakao da poštuje nezavisnost pravosuđa.  

"Presuda nije pravosnažna a kao takva je podložna izjavljivanju žalbe i očigledno je da je ovaj čitav sudski postupak od samog osumnjičenja i optuženja do presude praćen određenim kontroverzama i nedorečenostima", riječi su našeg sagovornika.

JASMIN DUVNJAK ZA STAV: Očuvali smo ekonomsku i političku stabilnost FBiH u  gotovo nemogućim uvjetima
Jasmin Duvnjak

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević nam je rekao da mu se "čini da je ovo politički montiran proces."

"Bez valjanih pravnih argumenata je donešena ta prvostepena presuda. Treba sačekati i vidjeti šta će se desiti u toj drugostepenoj presudi. Ovo govorim kao građanin - mene nije ubijedilo ono što je pročitano jučer da je Tužilaštvo uspjelo dokazati bilo šta i ne znam zaista na osnovu kojih argumenata su oni donijeli takvu vrstu presude", zaključio je Dević.