13.4.2023. 16:47
7
Čampara o poništenju doktorata Sebije Izetbegović: OSA i poznati falsifikatori diploma su u posljednje vrijeme vršili pritisak na intelektualnu elitu
Na današnjoj vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu data je podrška rektoru Rifatu Škrijelju da postupi po nalogu inspekcije i izvrši upravnu mjeru poništenja diplome doktora nauka direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović.

Za ovu odluku je bilo 30 članova Senata, protiv su bila dva, a suzdržanih šest.

Članovi Senata razmatrali su izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na doktorat direktorice KCUS-a.

Podsjetimo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je 3. aprila izdala rješenje kojim se Univerzitetu u Sarajevu nalaže da u skladu sa članom 77. Zakona o visokom obrazovanju KS oglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović. 

Kao razlog je navedeno to što je Izetbegović ostala i bez zvanja magistra nauka, pa samim tim na legalan način nije mogla biti ni doktorica medicinskih nauka.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara je u razgovoru za Source.ba portal kazao da misli da je Univerzitet u Sarajevu konačno počeo raditi svoj posao.

"Radi se o tome da je prije svega Univerzitet i Rektorat na čelu sa rektorom poništio ta sva zvanja vezan za njen prije svega magisterij jer joj nedostaju ispiti, odnosno nema ih u evidenciji položenih ispita. Meni je drago što je Univerzitet u Sarajevu u potpunosti autonoman u odnosu na bilo koju politiku i radi se, prema onome što znamo iz medija da su se odluke donosile 30-tak dekana koji su tražili poništenje. Dakle, radi se o najeminentnijim stručnjacima, jednoj intelektualnoj eliti koju mi imamo u Bosni i Hercegovini i koji su u skladu sa zakonskim propisima i procedurama donijeli takvu odluku. Evidentno je da je sve manje straha kod intelektualne elite jer smo u zadnje vrijeme mogli svjedočiti postojanju jedne vrste političkih pritisaka i straha, odnosno pritisaka prije svega Obavještajno-sigurnosne agencije i ljudi koji su poznati falsifikatori diploma. Tako da je i ta vrsta straha prestala u Bosni i Hercegovini, a naravno da nikada nismo smjeli ni doći u takvu situaciju, ali za sve vjerovatno treba neko određeno vrijeme", rekao je Čampara.

O tvrdnjama generalne direktorice KCUS-a da je ovdje riječ prvenstveno o političkom obračunu, Čampara kaže da ona vrlo lako može riješiti cjelokupnu situaciju. 

"Odnosno da pokaže da je položila te ispite, te da priloži papire i diplome i da iz Zagreba donese potvrdu da su položeni svi ti ispiti. Onda stvarno treba da joj se svi izvine koji su radili na tom slučaju od dekana, rektora, medija, pojedinaca..onda ona treba da dobije jedno javno izvinjenje ukoliko dokaže sve to", zaključio je. 

(Ajdin B.)

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.