15.4.2023. 10:28
2
Kako nam izgleda centar Sarajeva: "Mi za Evropom nismo kasnili, tramvaj je prije kod nas bio. Danas da obiđeš evropske gradove i Sarajeva, vidi se da kasnimo"
Rijetko gdje ćete naći grad u kojem ćete vidjeti i osjetiti spajanje, preplitanje, istočne i zapadne kulture.

"Ovo je mjesto gdje se susreću istok i zapad", napisat će novinarka britanskog Guardiana 2018. godine fascinirana Sarajevom.

Arhitekta Mufid Garibija u razgovoru za Source.ba portal navodi da je opštepoznato da je centralni dio Sarajeva interesantan po svojoj arhitekturi koje su austrougarske vlasti napravile sa jednom količinom poznatih tadašnjih arhitekata. 

"Interesantna je druga stvar, oni su u samom startu htjeli od Sarajeva koje je njih fasciniralo bez obzira na stvari koje su se dešavale, nečim pa su jednostavno htjeli da to postane nešto posebno pa su s obzira na to pravili objekte slične klasičnim i istorijskim stilovima. Htjeli su napraviti Sarajevo koje će biti unikat u cijeloj Evropi, gdje će spoj orijenta i tadašnje evropske kulture biti na jednom mjestu spojen. I u Evropi takvo nešto nema, tako vidljiv spoj a tako neprimjetan, isto kao kada, ja to volim kazati, dolazi akšam ili sabah, ti vidiš da dolazi a i ne vidiš. Imamo tu sreću da su tada još u vaktu pravili da to bude nešto kao mali Beč", kazao je Garibija na početku razgovora. 

Kako dalje navodi, danas kada gledamo glavni grad BiH, možemo sa pravom reći da imamo tu sreću da živimo u Sarajevu. 

"Zato što imamo jedan grad koji je vrijednostan, multinacionalan, što je vrlo važno za jedan evropski grad kao što je Sarajevo. Sad kada gledamo današnje stanje Sarajeva, možda možemo kazati da smo malo zapustili to, pa i te klasične istorijske stilove. Doduše rat nas je omeo, 1984. godine se grad 'umivao' na jedan lijep način, onda je ta agresija nesretna se desila, a poslije je taj postratni period počeo 'umivati' Sarajevo, koliko-toliko", govori on.

Ističe da je dio od Marindvora do Ferhadije "malo zapušten". 

"Zapušten u kontekstu da ako ti uđeš u zgradu koja je lijepo sređena i uređena, a u haustoru vidiš da je to zapušteno, jer nije samo vanjština bitna,  malo možda treba ući i u to dvorište. Austrija je ulazila u osmanska dvorišta i strogo kažnjavala gdje nisu uredna dvorišta, te čišta i sređena, ona je to kažnjavala i to je opštepoznato. Zato je taj grad bio poseban. Onda smo izgubili te klasične linije. Treba se tu pokazati ta oštra linija klasičnih stilova, oni zato i vrijede. Imaš ovamo Baščaršiju, koja je na jedan poseban način šarmantna, a onda ulaziš u taj jedan klasični dio koji je 'zategnut', e to 'zatezanje' je nestalo. Ako uzmeš evropske gradove, vidjećeš da su tende, portali slični. Kad uzmeš slike zapadnih gradova  ti vidiš tu neku razliku u poređenju sa Sarajevom. Mi za Evropom nismo kasnili, kod nas je tramvaj bio prije, a danas da obiđeš evropske gradove i Sarajeva, vidi se da kasnimo. Ali ono što je jako važno je da smo sačuvali duh Sarajeva, i zato je Sarajevo popularno, ali smo kao grad zakasnili, ne samo u arhitekturi, nego u svemu", zaključio je Garibija u razgovoru za naš portal.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Nein Mustafić

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.