25.5.2023. 12:57
2
"Veliki broj oficira i vojnika JNA je živio u centru Sarajeva, a na Ciglanama živjeli jugoslovenski funkcioneri. Alipašino polje izgrađeno iz stambenih fondova"
Generalni urbanistički plan (GUP) Sarajeva iz 1965. godine bio je vrlo značajan dokument, čije je usvajanje "pokrenulo" razvoj grada kakvog i dan danas poznajemo.

Plan je podrazumijevao širenje niz Sarajevsko polje, pravcem istok-zapad jugozapad prema Ilidži.

Kako je došlo do GUP-a

Kako je došlo do toga da Zavod za planiranje razvoja Sarajeva napravi taj plan, koji je kičma svih planova razvoja grada Sarajeva, odgovor nam je dao poznati arhitekta Hasan Ćemalović.

"To vam je nastalo negdje tamo 1956. godine ili možda malo ranije kada je, jedan od najpoznatijih arhitekata u Sarajevu Zdravko Kovačević, iz poslijeratnog Zemaljskog biroa po zadatku osnovao Zavod za prostorno planiranje. Kada je on otišao kao najbolji, a pošto mu je očito glava bila takva da je prepoznavao dobro stvari, onda je on u Zavod zaposlio najkvalitetnije inžinjere i ljude arhitekte i razumio je da tu moraju biti i geografi i šumari itd. Znači, napravio je jedan tim od najboljih ljudi", prisjeća se Ćemalović.