7.9.2023. 15:09
0
Građani savladali razbojnika u Sarajevu - Šta raditi ako se nađete u takvoj situaciji, treba li se "junačiti": Evo šta kažu iz MUP-a KS
U sarajevskom naselju Kovačići je sinoć došlo do pokušaja razbojništva Konzuma.

Grupa hrabrih građana i policajac u civilu su razbojnika spriječila u svom naumu nakon što je ušao u prodavnicu kako bi izvršio pljačku.

Muškarac je bio naoružan, a čula se čak i pucnjava.

O događaju se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

"Nešto prije 20 sati, PU Novo Sarajevo je prijavljeno da je u objektu ‘Konzum’, ulica Trnovska 2A izvršeno razbojništvo, gdje je uz prijetnju oružjem, otuđena određena količina novca.

U najkraćem roku, naši građani su pokazali hrabrost i zajedno s policajcem u civilu savladali razbojnika do dolaska patrole koja je na lice mjesta stigla za 8 minuta i osumnjičenog lišila slobode zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela. Naš policajac, koji formalno nije bio na dužnosti, pokazao je da naši policajci 24 sata obavljaju ovaj časni poziv i uvijek su na raspolaganju i brinu se za sigurnost nasih građana.

Nikada nije bilo sumnje u hrabrost i odvažnost ljudi ovog grada, koji su često preuzimali rizik da bi stali u zaštitu svojih sugrađana i imovine, a ovom prilikom izražavam duboku zahvalnost i odajem počast herojskom činu naših sugrađana", kazao je Katica.

Na tragu ovog događaja, pitali smo MUP KS šta preporučuju građanima da rade kada se nađu u ovakvim situacijama, te da li građanin ima obavezu da reaguje u takvoj situaciji.

"Ne postoji univerzalan savjet građanima koji se mogu naći u situaciji da budu žrtva krivičnog djela razbojništva. Prioritet je zaštita života i stoga izlaganje opasnosti nikada nije savjet.

Istovremeno ćemo iskoristiti priliku da uputimo savjet da građani samoinicijativno ne diraju predmete koji ostanu na mjestu izvršenja krivičnog djela, te da ovlaštenim službenim osobama prenesu sve informacije koje su zapamtili o počiniocu i samom toku događaja.

U odnosu na pitanje o obavezi, ističemo da svaki građanin ima obavezu prijaviti izvršenje krivičnog djela ukoliko ima saznanja o njemu"
, odgovor je koji smo dobili iz MUP-a KS.

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.