6.2.2024. 14:12
4
Ako je Amir Pašić Faćo priveden zbog psovanja i vrijeđanja sudije, zbog čega nije isto urađeno i sa Sanjom Vulić: "Ona je bila na javnom mjestu, a Faćo na TikToku"
Zastupnica u Parlamentu BiH Sanja Vulić, probila je sve granice dobrog ukusa jučerašnjim izražavanjem ispred Suda Bosne i Hercegovine, prije i nakon ročišta predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Podsjećamo, ona je psovala i vrijeđala sutkinju Senu Uzunović, te je nakon toga dobila prekršajni nalog sa novčanom kaznom od MUP-a KS.

Da li je bilo osnova za krivičnu prijavu, te da li bi je u takvom slučaju štitio parlamentarni imunitet pitali smo uglednog advokata Ifeta Ferageta.

"Moja prva reakcija bila je, iako smatram da to nije bilo nešto što je neočekivano, očigledno je da se radi o nekoj scenografiji koja ima za cilj da izazove određenu provokaciju koja bi onda bila iskorištena u korist optuženog", govori na početku Feraget.

Ističe da se radi o, malo je reći, nekulturnom ponašanju. 

"Neshvatljivo je da se jedna parlamentarka tako ponaša, ali gledajući iz ovog ugla striktne primjene zakona, sasvim je jasno da je to narušavanje javnog reda i mira, te se ni u kom slučaju ne može pozvati na imunitet, jer imunitet štiti parlamentarca samo u slučaju kada poduzimaju radnje iz okvira službenih ovlaštenja. Dakle, ona nema ovlaštenje da spominje majku sudije državnog suda, te da spominje majku svima nama i cijelom Sarajevu, Federaciji, ne znam na koga se referirala prvi put kada je psovala. Mislim da bi to sada trebao poslužiti kao povod MUP-u da li ubuduće treba dopustiti 'spontana okupljanja' pred Sudom BiH, s obzirom da se radi o jednom postupku koji ima svoj tok i koji će se okončati onako kako treba, ne želim da prejudiciram krivicu, ali očigledno da je to sada, na neki način, inicijalna radnja koja treba da dovede do reakcije odgovarajuće sigurnosnih službi, jer ne znam šta je u konačnici cilj. Da se pojavi sada neko ko ima drugačiji stav sa druge, treće, pete strane i šta da izbije neki incident i to gdje - pred državnim sudom. Tako da je, što se kaže 'Dara, prevršila mjeru', i da sve skupa ima samo za jedan cilj, a to je ponižavanje države Bosne i Hercegovine, dovođenje u pitanje integriteta Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dakle ponašanje koje na bilo koji način više ne bi trebalo tolerisati", kazao je u razgovoru za naš portal Ifet Feraget.

Advokat Ifet Feraget: Visokopozicionirane ličnosti bh. politike su upletene  u ubistva Davida i Dženana | Kliker.info
Ifet Feraget

Prije nekoliko mjeseci, u Sarajevu je uhapšen Amir Pašić Faćo, zbog upućivanja psovki i uvreda na račun jednog sudije Općinskog suda.

Pitali smo advokata Omara Mehmedbašića, koji je Pašića upravo zastupao u ovom slučaju, da li ima sličnosti između ova dva slučaja.

"Ona je bila na javnom mjestu, zato je bio prekršaj, a Faćo je bio na svom TikToku. Znači, ovo je bila na javnom mjestu, psovala je i to je prekršaj. Nema krivične odgovornosti tu, a ta društvena mreža se ne tretira kao javno mjesto", naveo je za Source advokat Mehmedbašić.

(Ajdin B.)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.