9.4.2024. 18:14
0
Nove uznemirujuće poruke nakon "pada" transparenata: Najavljuju rat na ulicama, Gazu u "istočnom" Mostaru i paljenje nekretnina
Navijači Veleža ili popularni Red Army, napravili su sinoć jednu od najvećih "tifo-akcija" u Bosni i Hercegovini oduzevši veliki broj udarnih transparenata od Ultrasa, navijača najvećeg rivala Zrinjskog.

Detalje još uvijek nemamo, a Veležovi navijači su se oglasili na svojoj Facebook stranici poručivši: 

"Da sam Ultras ja, ne bi' im'o sna, ne bi' spav'o ja, dok je đavola". 



Poznato je da se "akcija" desila nakon premijerligaške utakmice Zrinjskog sa Zvijezdom 09, a Ultrasima su "pale" faktički sve zastave koje su izvisili na pomenutom meču. 



Gotovo je pa neminovno da će se Ultrasi pokušati osvetiti.



Zasad nismo čuli zvaničan stav iz "tabora" Ultrasa, ali se zato na društvenim mrežama pojavila poruka jednog navijača Zrinjskog koji tvrdi da nije riječ o nikakvoj navijačkoj akciji, te da se Ultrasi neće ugasiti.

"Večerašnja događanja. Ovo nije 'akcija'. Akcija je upasti na stadion, nadbrojati rivale, potuči se na šake i pošteno uzeti dio koji zaslužiš borbom i predanošću. Ovo je ponašanje p****a. Uhoditi momka zasluženog za taj dio posla više mjeseci da bi uzeli zastave, jadno. Pala nam je čitava ograda, ali su to Red Barby odradili na kukavički način. Vi nemate kodeksa, nećemo ga imati ni mi. Ultrasi se neće gasiti, dapače u subotu slavimo 30., a ironično na taj datum je i Bajram. Mogla bi gorit‘ koja džamija", navodi se u poruci.

image

No, ovo nije jedina uznemirujuća poruka oko koje bi se trebali pozabaviti nadležni organi. Na forumu Sportsport.ba portala je objavljen screenshot prepiske sa "Herceg-bosna" foruma na kojem zaista postoji nekoliko krajnje uznemirujućih poruka.

Inače, kako navijački kodeksi nalažu, nakon "pada" udarnih transparenata, navijačka grupa bi se trebala ugasiti. 

Krađa transparenta BHLegiona u Vaduzu

Nedavno smo imali primjer iz naše zemlje kada se nakon 19 godina postojanja grupa BHLegion ugasila nakon što su izgubili udarni transparent.

Naime, kada je reprezentacija BiH igrala kvalifikacioni meč protiv Lihtenštajna u Vaduzu, pripadnici navijačke grupe Delije iz Beograda su ga ukrali, te ga, sredinom marta, na meču Crvene zvezde i Radničkog zapalili.



"Kao grupa koja je od 2005. godine uvijek dosljedno poštovala navijački kodeks i pravila, tako ćemo postupiti i u ovom trenutku. BHLegion, kao organizovana navijačka grupa, prestaje sa svojim aktivnostima od 17.3.2024. Ovaj korak je donesen zbog gubitka udarnog transparenta", saopćili su iz te grupe.


Od poznatijih primjera iz naše zemlje, izdvojili bi smo krađu udarnog transparenta Robijaša iz 2010. godine od strane Željinih vatrenih navijača "Manijaka". Robijaši su nakon oduzimanja udarnog transparenta ipak nastavili postojati.



"Gašenje" Viola Fanaticsa

Vodeća podgrupa Austrije iz Beča, Viola Fanatics, ugašena je prošle godine nakon što su ostali bez udarnog "transa" uoči utakmice sa Linzom. 

Sve se izdešavalo kada je podgrupa Junge Legion spremala transparent kojim bi proslavila rođendan, ali je udarni transparent grupe otet i uništen. 

"Od svog početka željeli smo dati najviše za klub. Imali smo veliku strast, energiju, motiv. Razlog ove odluke nije tajna. Dan uoči utakmice protiv LASK-a naša podgrupa Junge Legion spremala je transparent kako bi proslavila rođendan. On je otet i uništen, a način na koji je branjen pokazuje da se nalazimo u ozbiljnoj krizi identiteta i da se ne zna za šta se bori. Austria Beč bit će najbolja i bez naše grupe”, objavili su navijači.


Viola Fanatics su inače egzistirali 22 godine.

Delije ugasile grupu osnovanu 1972. godine

Podgrupa vatrenih navijača Rome Fedayn, osnovana je 1972. godine i postojala je sve do prošle godine, kada su naviječi Crvene zvezde u akciji ukrali glavni transparent grupe.

Opis fotografije nije dostupan.

Grupa je, inače, bila u prijateljskim odnosima sa Bad Blue Boysima, a zbog toga su Delije istakle parolu "Izabrali ste pogrešno prijateljstvo".


Najpoznatije "gašenje" grupe u tifo-svijetu

Mali je broj onih iz tifo-svijeta koji nije čuo za prvu talijnasku ultras grupu, Fossa dei Leoni. 



Osnovano davne 1968. godine, udruženje je na početku okupljalo mlade navijače AC Milana koji su se skupljali na rampi 18 u popularnim sektorima stadiona San Siro, noseći Milanove dresove i unoseći na stadion zastave i konfete. Ime je odabrano po nadimku starog stadiona AC Milana.

1972. premjestili su se s rampe 18 na srednji sektor stadiona. 

Grupa je rasformirana 2005. godine, nakon 38 godina postojanja. 

Prije utakmice AC Milana protiv Juventusa 29. oktobra 2005. godine, grupa navijača Milana ukrala je neke zastave od Viking Juvea. Nekoliko dana kasnije, kada su se navijači Milana vratili sa gostovanja iz Eindhovena protiv PSV-a nakon meča njihovog voljenog kluba u Ligi prvaka, ultrasi Vikinga su planirali svoju osvetu. Člana FDL-a koji je nosio transparente pratili su nekoliko kilometara članovi, zaustavili ga i ukrali transparent "FOSSA".

Kao rezultat ukradenog transparenta i nekoliko drugih problema, vođa grupe odlučio je da raspusti Fossa Del Leoni 17. novembra 2005. godine.

FdL je u skoro 40 godina djelovanja uspjela da stekne poštovanje između prijatelja i neprijatelja, što pokazuju mnogi transparenti odavanja počasti i u neprijateljskim krajevima.

U svojim najboljim danima, Fossa je imala 15 hiljada članova, a bili su uvijek na prvoj liniju protiv modernog fudbala, ali i skupih karata. 

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.