9.4.2024. 20:46
0
Dovedena u pitanje institucija Parlamenta FBiH - Hoće li ako dođe do "deložacije" federalni parlamentarci raditi od kuće: "To bi potpuno dekapacitiralo klubove, zastupnike, stručne službe..."
Federalni parlament, dobio je rok od 30 dana da se iseli i preda zgradu u kojoj su sve službe, rukovodstvo, parlamentarni klubovi stranaka i gdje se održavaju sjednice oba doma.

Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Parlamentu FBiH Admir Čavalić, u razgovoru za Source.ba portal kaže da je to spor koji vodi Grad Sarajevo i koji traje nekoliko godina, te je sada došlo do kulminacije.

"Oni smatraju da je presuda pravosnažna i da se treba imovina vratiti u posjed Grada Sarajeva. Mislim da je to jedno problematično pitanje jer se faktički narušava institucija Federalnog parlamenta, manje-više nismo bitni mi tu kao parlamentarci. Ako bi se ovo provelo što je tamo navedeno, tu bi potpuno dekapacitiralo klubove, zastupnike, stručne službe, te bi nastali brojni problemi i pitanje zakupa. Dva su tamo problema. Prvi je povrat tih nekih kancelarija koje su krucijalne poput kancelarije predsjedavajuće itd, dok je drugi problem zakup kancelarija, po kojoj cijeni, ko će to plaćati , da li Vlada FBiH, jer Parlament FBiH nema namjenski budžet za navedeno, koji su to iznosi i kažem uopšteno, pitanje odnosa prema instituciji Parlamenta FBiH", priča Čavalić.

Iako sjednice Parlamenta FBiH nije bilo mjesecima, tačnije od januara mjeseca, ukoliko se ne iznađe rješenje za ovu situaciju, na koji način bi sjednice bile održavane, te da li bi parlamentarci "od kuće" radili i zasjedali?

"Sve je moguće. Sljedeća sjednica je zakazana 22. aprila, to je dogovoreno. Međutim, nakon ovoga, vidjet ćemo kakvi će daljni koraci biti i ja se iskreno nadam da neće doći do ove 'deložacije' i da će se postignuti sporazum, naročito razumijevajući da je ista garnitura većine i na nivou Grada i u Parlamentu FBiH, pa bi možda bilo nezgodno da jedni druge 'deložiraju'", kazao je u razgovoru za naš portal Admir Čavalić.

Podsjećamo, Grad Sarajevo je odlučio da upiše u svoje vlasništvo upravnu zgradu DPO-a nakon što je postala pravosnažna presuda Kantonalnog suda te Zemljišno-knjižnog ureda Općinskog suda u Sarajevu. 

Danas je Pravobranilaštvo Grada Sarajeva uputilo dopis Parlamentu FBiH u kojem se od njih traži da Gradu Sarajevu ustupe veći dio prostorija na prizemlju, mezaninu, trećem i četvrtom spratu i to sve u roku od 30 dana. 

Slika može predstavljati tekst

Novinar: Ajdin Balićevac 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.