20.5.2024. 15:57
0
Ne tuguju svi u Iranu zbog smrti Ebrahima Raisija: Kćerka ubijene Mine Majide proslavila uz alkohol i bh. pjevača Fazliju pogibiju predsjednika
Vijest o smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija šokirala je svijet.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi tragično je poginuo u padu, a nesreća se dogodila u planinskom području na sjeverozapadu Irana u blizini granice s Azerbejdžanom i Turskom. Pored Raisija, u nesreći su poginuli i drugi visoki zvaničnici, uključujući iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i generalnog guvernera Istočnog Azerbejdžana Maleka Rahmatija.

Smrt Raisija, koji je bio poznat po svom tvrdom stavu i bliskoj povezanosti s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, izazvala je šok u Iranu i međunarodnoj zajednici. 

Ovaj incident je također doveo do mješovitih reakcija širom svijeta, s nekim političkim ličnostima koje su izrazile olakšanje s obzirom na Raisijevu kontroverznu i često antagonističku politiku. Njegova smrt ostavlja značajnu prazninu u iranskoj politici, što će vjerovatno pokrenuti borbu za moć unutar zemlje dok se različite frakcije bore za utjecaj.

Njegovo predsjedništvo obilježilo je čvrst stav o unutrašnjoj i vanjskoj politici, uključujući snažno protivljenje zapadnom utjecaju i posvećenost iranskom nuklearnom programu. Raisijev mandat također je doveo do pojačanih tenzija s Izraelom i stalne podrške proxy grupama u regionu, što je Iran često dovodilo u sukob sa susjednim zemljama i zapadnim silama.

Dok zemlja tuguje, iranska vlada je pokrenula istragu o nesreći, iako se detalji o uzroku još uvijek pojavljuju. Helikopter se srušio na izazovnom terenu, što je zakomplikovalo napore spašavanja. Vlada je proglasila period nacionalne žalosti, a reakcija javnosti bila je mješavina šoka i tuge dok nacija procesuira gubitak svog predsjednika.

Zaokret u geopolitici Bliskog istoka?

Za širi region i svijet, Raisijeva smrt označava ključni trenutak koji bi mogao preoblikovati geopolitičku dinamiku Bliskog istoka. Ostaje da se vidi kako će se njegovi nasljednici snaći u složenim pitanjima sa kojima se Iran suočava i da li će ovaj događaj dovesti do bilo kakvih značajnih promjena u politici zemlje ili međunarodnim odnosima.

Ne tuguju baš svi...

Ipak, neki u Iranu i slave smrt Raisija. Tačnije, kćerka Mine Majide, koja je ubijena tokom antivladinih demonstracija u septembru 2022. godine, objavila je danas snimak na kojoj uz čašu piva proslavlja neimenovani događaj. Uz video je puštena pjesma Helikopter bosanskohercegovačkog pjevača Fadila Fazlije.

Uz objavu je napisala "Helikopter, helikopter". 

Reakcije iz Evrope na smrt Raisija

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da je "duboko dirnut viješću o tragičnoj smrti predsjednika Irana". Prisjećajući se avionske nesreće 2010. godine u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski, Duda je rekao: "Znamo osjećaj šoka i praznine koji ostaje u srcima ljudi i u zemlji nakon iznenadnog gubitka političke i društvene elite, stoga, s posebnim razumijevanjem, pridružujemo se rodbini žrtava i iranskom narodu u molitvi i tugi".

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izrazio je saučešće zbog smrti Raisija i drugih iranskih dužnosnika u padu helikoptera nekoliko sati nakon reakcije Charlesa Michela.

Francuska je također izrazila saučešće kratkim saopćenjem ministarstva vanjskih poslova. "Francuska izražava saučešće Islamskoj Republici Iran nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i onih koji su bili u njihovoj pratnji", stoji u saopćenju.

Viktor Orban, mađarski premijer, izrazio je saučešće iranskom narodu.

"Naše misli i molitve su s narodom Irana", napisao je Orban.

Stidljive reakcije iz BiH

O smrti iranskog predsjednika, iz naše zemlje se oglasilo tek nekoliko bh. zvaničnika.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je saučešće. 

"Sa žaljenjem sam zaprimio vijest o tragičnoj nesreći u kojoj su život izgubili Nj.E. Ebrahim Raisi, predsjednik Islamske Republike Iran i njegovi saradnici. Izražavam najiskrenije saučešće porodicama preminulih i građanima Islamske Republike Iran. U ovim teškim trenucima svima koji su pogođeni ovim neizmjernim gubitkom želim da pronađu utjehu u zajedništvu", naveo je Komšić.

Bivša ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, također je reagovala tim povodom.

"Ne tako davno predvodila sam državnu delegaciju na ceremoniji inauguracije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija. Kasnije sam bila domaćin službene posjete ministra vanjskih poslova Amir-Abdollahiana Bosni i Hercegovini. Duboko sam šokirana i ožalošćena viješću o njihovom tragičnom gubitku života. To je veliki gubitak za njihove porodice i za iranski narod. Moja sućut svima njima. Neka počivaju u miru!", poručila je Turković.

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.