18.1.2018. 12:35
0
Strah od epidemije: Povećan broj oboljelih od gripe
Biometeorološka prognoza zbog svoje promjenljivosti nepovoljna je po zdravstveno stanje građana, te uzrokuje razne tegobe kod reumatičara, astmatičara i osoba s bolestima krvnih sudova, dok meteoropati pate od glavobolje, razdražljivosti i nesanice.

Međutim zadnjih dana se dosta građana žali na simptome gripe poput: temperature, malaksalosti, glavobolje, bolova u mišićima, kašlja, curenja nosa, mučnine, povraćanja ili proljeva.

Dosta građana je u strahu i pitaju se da li je došlo do epidemije, obzirom da je povećan broj oboljelih. Iako je gripa blaga bolest i bez velikih komplikacija, ipak je to virusna bolest respiratornog sistema koja se lahko širi sa čovjeka na čovjeka kašljem, kihanjm, ili posrednim kontaktom preko ruku i inficiranih predmeta svakodnevne upotrebe.

“Iako su vanjske temperature neuobičajeno visoke za ovo doba godine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć nismo uočili neko enormono povećenje pacijenata koji se žale na povećane temperature, na simptome gripe ili slične simptome gripi. Mi savjetujemo pacjentima da kao i uvijek kod takvih viroza pređu na liječenje simptoma odnosno znakova bolesti, kao što je povećana temperatura, sa cijelom paletom lijekova koji  se koriste za smanjenje temperature”, rekla je za Source primarijus dr. Jasmina Hanjalić

Dodaje “Pacijentima takođe predlažemo i povećano uzimanje vitamina, naročito  C vitamina koji skraćuje to oboljevanje te da u koliko se temperature unutar tri ili četiri dana ne počne smanjivati ili ako se simptomi i znaci bolesti naglo pogoršaju da se u tom slučaju jave porodičnom doktoru za dodatne pretrage.”

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su nam rekli: “Budući da se kod nas u toku dana u prosjeku javi oko 400 pacijenata, a od toga samo  10 do 15 bude sa simptomima gripe, što nije alarmantno. Vrlo je moguće da se jedan dio pacijenata liječi u kući, a drugi dio ide svom porodičnom doktoru, i zbog toga nemamo pravi uvid i ne znamo kolike su šanse za epidemiju.”

(Ajla Hurko)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.