18.3.2018. 13:00
0
Dr. sc. Elma Selmanagić Lizde: Kako bi se spriječilo nasilje na internetu najbitnija je dobra komunikacija sa roditeljima
Za Source.ba portal smo razgovarali sa Dr. sc. Elma Selmanagić Lizde o djeci kao najosjetljivijoj kategoriji i njihovom nasilju na internetu, komunikaciji sa roditeljima i koji je najbezbolniji i najbolji način zaštite djeteta od vršnjačkog nasilja putem društvenih mreža.

"Osnovni faktor koji bi negdje moga spriječiti upravo to nasilje na internetu, odnosno gledanje takvih sadržaja su na prvom mjestu roditelji koji prije svega trebaju biti životni partneri svojoj djeci od najmlađih dana, ali i od trenutka kada djetetu damo mobitel u ruke", rekla je za Source.ba Dr. sc. Lizde.

Naime, nasilje preko interneta u svijetu je poznato kao cyberbullying i predstavlja opći pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom, a koja se može smatrati štetnom, jer su ovim oblikom nasilja obuhvaćene situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona, gdje djeca na taj način šalju poruke sa uvredljivim i neistinitm sadržajem.

"Danas je nekoga puno lakše povrijediti samo jednim klikom preko mobitela, odnosno preko intereneta, nego mu to reći licem u lice, a ono što je danas problem je to da se mladi ljudi otuđuju kako od svojih vršnjaka tako i od roditelja, nastavnika, zajednice i samim tim otuđenjem nismo u prilici da im pomognemo", rekla je za Source.ba Dr. sc. Elma Selmanagić Lizde.

Kako bismo spriječili nasilje nad djetetom bitno je imati dobru komunikaciju i provoditi dosta vremena sa djecom kako im društvene mreže i internet ne bi postale prioritet.

Ostatak razgovora pogledajte u videu.

Novinar: Ajla Hurko

Kamerman i Montažer: Almir Biber


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.