27.3.2018. 15:23
1
Da li smo spremni za borbu epidemije ospica?
Već početkom ove godine, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je više slučajeva morbila, od kojih su neki i laboratorijski potvrđeni.

“Posljednjih godina, u Federaciji BiH registrira se trend opadanja, a obuhvaćen imunizacijom djece cjepivom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP cjepivo). Prema preliminarnim podacima, u 2017. godini, obuhvat cijepljenja MRP cjepivom u Federaciji BiH iznosio je 65,4% za prvu dozu cjepiva, a 66,9%. za drugu dozu cjepiva (od preporučenih 95%)”, rekli su za Source.ba iz  Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Dodaju: “Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv određenih zaraznih bolesti, prijeti ponovnim sporadičnim ili epidemijskim javljanjem bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem. U epidemiji morbila u 2014/15. godini, u Federaciji BiH registrirana su 5103 slučaja, među kojima su 553 osobe hospitalizirane”, rekli su za Source.ba iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Naime, morbile ili ospice su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenose kapljičnim putem, iz nosa, usta ili grla zaražene osobe, a početni simptomi, koji se obično pojavljuju 10-12 dana nakon infekcije, uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, „crvene“ oči, sitne bijele mrlje na unutarnjoj strani usta. Nekoliko dana kasnije javlja se osip, počevši od lica i vrata, postepeno se šireći po tijelu. Ne postoji specifično liječenje, a većina oboljelih se oporavi u roku od 2-3 sedmice. 

“Uobičajene komplikacije uključuju infekciju uha i proliv. Neke osobe mogu imati ozbiljne komplikacije, kao što su upala pluća i upala mozga. Kao dugoročna komplikacija može se javiti subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE), vrlo rijetka, ali smrtonosna bolest središnjeg živčanog sustava, koja se razvija 7 do 10 godina nakon što je osoba imala ospice, iako se bila u potpunosti oporavila od bolesti”, rekli su za Source.ba iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.
  
Dodaju: “Ospice mogu biti ozbiljna bolest u svim dobnim skupinama. Međutim, veća je vjerovatnoća da se komplikacije bolesti jave kod djece mlađe od 5 godina i imunokompromitiranih osoba. Kod trudnica koje nisu zaštićene bolest može biti uzrok pobačaja ili prijevremenog porođaja”, rekli su za Source.ba iz  Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Dok je u manjem bh. entitetu Republici Srpskoj već 14. marta proglašena epidemija jer je kod tri pacijenta potvrđeno da su pozitivni na virus ospica, a koji su rođeni 2016., 1993. i 1992. godine, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Bolest je utvrđena analizom tri uzorka dostavljena 13. marta iz bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu.

(Ajla Hurko)
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.