13.4.2024. 22:22
0
"Pobjeda na Grbavici 2:1 mi je nekako najupečatljivija, kada smo okrenuli rezultat, vjerovatno iz razloga jer sam ja postigao oba gola"
Fudbaleri Željezničara u okviru 26. kola WWin lige Bosne i Hercegovine dočekuju vječitog rivala FK Sarajevo.

Željezničaru su bodovi potrebni u borbi za opstanak, Sarajevu u borbi za Evropu, tako da je i važnost utakmica velika sa rezultatske strane.

Do sada su Plavi upisali 47 pobjeda, dvije više od Bordo ekipe koje je slavila u 45 navrata, a čak 59 utakmica imalo je neriješen ishod.

Ovu utakmica će suditi Ermin Sivac koji je sudio i posljednju utakmicu između ova dva rivala na Grbavici. Asistenti Sivcu biti će Arnel Novalić iz Doboja, te Amer Macić iz Mostara, dok je Miloš Gigović četvrti sudija.

Ta utakmica odigrana je 3. marta ove godine, a Željezničar je tada slavio sa 3:0 protiv svog rivala sa Koševa.

Treneri oba tima svjesni šta ova utakmica donosi

Šef struke Plavih nije htio previše otkriti pred važnu utakmicu protiv Sarajeva.

“Neću vam ništa otkriti o formaciji. Bilo bi prejeftino. Uvijek sam govorio da smo sposobni igrati oba sistema. Mogu se igrači adaptirati na oba, a oba imaju prednost i mane. S igračima pričam o tome šta je bilo dobro, a šta loše. Sarajevo je promijenilo sistem, a mi se protivniku sigurno nećemo prilagođavati. Vidjećemo kakav će biti naš sistem”, istakao je Akrapović.


Foto: Adem Ćatić/fkž.ba

"Malo je vremena prošlo od prošlog derbija, ali čini se kao godina. Bilo je dosta stvari od tad. Sarajevo je i napustilo jednu utakmicu, promijenilo sistem. Imali smo i mi svojih dešavanja, pogotovo prije i poslije utakmice sa Veležom. Mi imamo kvalitet, to sam uvijek govorio, samo nijanse odlučuju, u svim pogledima. Tranzicija će biti odlučujuća na derbiju, ko sa više želje ispuni te zadatke taj će imati plus za vrijeme utakmice. Na nama je da atmosferu vratimo navijačima, kao i na svakoj utakmici kući. Uvijek smo dali 100% od sebe. Očekujem od igrača da taj impuls prenesu na navijače i da se protivnički uopšte ne čuju", kazao je Akrapović.

Derbi je ispred FK Sarajevo najavio trener Bordo tima, Simon Rožman.

"Svi koji budu dio derbija mogu biti ponosni, znamo šta derbi nosi i da je to pravi spektakl. Ovo je poseban grad, želimo da svi dolaze na stadion ko voli fudbal i da ne bude problema i incidenata, da to bude lijepa priča", rekao je Rožman i nastavio:

"Što se tiče samog terena, mi smo došli do neke igre koja ima glavu i rep, svaka čast momcima, oni su svjesni gdje smo sada. Imamo svi zajedno jedan veliki motiv za sve utakmice do kraja."


Foto: Screenshot/FK Sarajevo

Imao je i poruku za navijače FK Sarajevo.

"Nadam se da će navijači biti velika podrška. U deribijima je rezultat uvijek nepredvidljiv, ali znamo šta ekipa želi. Pozivam još jednom navijače da dođu uvijek su bili uz nas. Neka se priča na kraju o lijepoj slici grada Sarajeva", zaključio je Rožman.

"Ulog je veliki"

Nekadašnji prvotimac Fudbalskog kluba Željezničar Dželaludin Muharemović u plavom dresu je osvojo tri titule prvaka BiH i jedanput trofej osvajača Kupa naše zemlje.

Najbolji je poslijeratni strijelac Željezničara, koji je postigao osam golova u vječitim derbijima protiv Sarajeva.

Muharemović je za Source komentarisao trenutnu situaciju u Željezničaru i otkrio šta očekuje od sutrašnje utakmice.

"Situacija nije nimalo lagana, što pokazuju rezultati i mjesto na tabeli. Mislim da ovaj derbi dolazi u jednom, da kažem, nezgodnom trenutku, bez obzira na prethodni derbi i šta se dešavalo. Željo ima veliki pritisak iznad glave i nešto pod moranjem, tako da se nadam da to neće imati odraza na njihovu igru, stanje i psihu. Jednostavno treba da izvuku pouke iz prošlog derbija, da vide na koji način, šta i kako je to bilo i šta mogu da urade, bez obzira što je u prošlom derbiju Sarajevo bilo uskraćeno od podrške navijača i nisu bili u formi, a sada jesu. Bez obzira, ne treba o tome da razmišljaju, nego da vide šta je to bilo prošli put i na koji način su uspjeli da dođu do takvog rezultata i da pokušaju sada, jer zaista i Sarajevo pokušava da napravi tu neku seriju i da izbori Evropu, tako da i oni imaju svoje razloge za dobru kvalitetnu igru i rezultat", rekao je Muharemović i nastavio:

"Ulog je jako, jako veliki, možda kao nikad dosad, i za jednu i za drugu ekipu. Nadam se da će Željo, poslije ove pobjede u prošlom kolu, ta baš neophodna tri boda osvojiti i da će, da kažem, ući u neke mirnije vode i pripremati se za naredne utakmice. U svakom slučaju, bit će jako teško, i nadam se da taj psihološki momenat velikog uloga, i sa jedne i druge strane, neće utjecati na kvalitet igre, ali mnogi će igru i zanemariti poslije utakmice, bez obzira kakva ona bila, pričaće se samo o rezultatu i bodovima, i onome ko bude uspješniji."

Muharemović nam govori kako se rado sjeća derbija iz 2004. godine, kada je Željezničar, nakon preokreta, savladao ekipu Sarajeva sa 2:1 na domaćem terenu Grbavice.

"Imali smo i mi nekih trenutaka kada nam je trebalo, i kada smo se mi borili za Evropu. Bilo je zaista tih lijepih uspomena, naravno, bilo je i nekih poraza i svega drugog, ali čovjek se nekako sjeća tih lijepih stvari. Pobjeda na Grbavici 2:1, kada smo okrenuli utakmicu, i kada smo i mi bili u nekoj, da kažem, krizi, ali smo uspjeli da smognemo snage da odigramo i da pobijedimo. Bilo je dosta tih uspomena, bilo je nekih pobjeda koje se čovjek rado sjeća, i na Koševu, kada smo pobijedili 3:0, ili za osvajanje prvenstva 1998. godine, ili, da kažem, ova pobjeda od 2:1 mi je nekako najupečatljivija, kada smo okrenuli rezultat, vjerovatno iz razloga jer sam ja postigao oba gola, ali, kažem, to su zaista posebne utakmice i posebna atmosfera", kaže Muharemović.



"Ali ulog za Želju je zaista prevelik, i ne trebaju oni, a ni navijači, očekivati neku spektakularnu igru i pobjedu. Naravno, pobjedu treba očekivati, ali treba biti pametan i mudar, i naći najbolji način kako do toga doći", naglašava popularni Dželo.

Za kraj smo pitali Muharemovića da prognozira rezultat sutrašnje utakmice, a on kaže kako rezultat nije bitan, bitno je samo da Željo pobijedi.

"Ma neka bude pola-nula (smijeh) ili 1:0, sasvim je svejedno. Bitno je da se Željo malo stabilizuje bodovno i rezultatski, i da malo napreduje na tabeli, kako bi u tih posljednjih 5-6 utakmica ušao mirnije i lakše. Tada će sigurno biti i bolja igra, ali i bolji rezultati. Ne mogu reći da je ova utakmica prelomna, ali veoma puno znači", zaključio je Muharemović u razgovoru za Source.

Podsjećamo, meč na Grbavici igra se od 20 sati u nedjelju, a očekuje se ispunjena Grbavica i velika podrška navijača oba tima.

(Aldin Barimac)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.