20.4.2022. 17:48
2
Nastavak opstrukcija izbornog procesa u BiH: Bevanda i dalje uspješno izbjegava pitanje finansiranja izbora
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Vijeću ministara BiH uputila je Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, u cilju održavanja Općih izbora 2. oktobra. Međutim, "zahvaljujući" Vjekoslavu Bevandi (HDZ), ministru finansija BiH, ovaj prijedlog danas nije razmatran na sjednici Vijeća ministara BiH.

Naime, radi se o tome da prema Poslovniku, da bi se prijedlog ili zahtjev CIK-a uvrstio u dnevni red, inicijativa je trebala biti potaknuta od strane Bevande. No, to se nije dogodilo. Vijeće ministara BiH, prijedlog da se odobre dodatna sredstva za realizaciju izbornog procesa, stavljen je u drugi plan. 
 
Inače, ovo je drugi put da je CIK BiH morao popuniti obrazac koji se tiče finansiranja izbora. Prvi put su iz Vijeća ministara naveli kako "obrazac nije pravilno popunjen", dok ovog puta ova stavka jednostavno nije uvrštena u dnevni red. 

Bevanda ranije uputio pismo komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju 

Ministar finansija BiH, Vjekoslav Bevanda (HDZ) ranije je uputio pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju.

“Dijelim vaš sud da se rješenje mora žurno pronaći, ali podsjećam na realnu pretpostavku da je za uspješan rad nužno iz procesa otkloniti elemente otvorenih opstrukcija, itekako prisutnih u proteklom periodu, zbog kojih se uostalom nisu ispunile očekivane nade u uspješnu ustavnu i izbornu reformu”, pojašnjava ministar finansija u pismu. 



Foto: Pismo koje je Bevanda uputio Varhelyiju / Twitter 

Također, Bevanda je tada napisao kako ga je iznenadila i zabrinula "neutemeljena izjava" u izlaganju Varhelyija. Radi se o rečenici gdje evropski komesar, kako to Bevanda vidi, “imperativnim tonom” daje uputstva Ministarstvu finansija da stavi budžet institucija na raspolaganje CIK-u radi organizacije izbora. 

“Na ovaj način se relativizira složena politička situacija u kojoj se BiH nalazi i nerealno nameću rješenja za koja nema utemeljenja u pozitivnoj legislativi BiH. Neriješena pitanja iz oblasti finansija se negativno reflektiraju na sveukupno normalno funkcioniranje institucija BiH i njihovom promptnom rješavanju se mora sistemski pristupiti, u skladu s pravnom regulativom”, naveo je Bevanda. 

Osim toga, Bevanda je doveo u pitanje i samu regularnost CIK-a. 

“Kao što vam je poznato u jednoj nedemokratskoj i protupravnoj proceduri u Parlamentu BiH, nametanjem svojih političkih favorita uspostavljen je CIK. U takvom ambijentu, bilo je očekivano da će osporavanje njihovog legaliteta i legitimiteta naići na opstrukcije i zadržavanje statusa quo, ali su izostale reakcije onih koji se pozivaju na demokratske i zakonske standarde. U svakoj demokratskoj zemlji bi se opravdano nametnulo pitanje da li jedno takvo tijelo u čiji se legalitet i legitimitet sumnja može imati povjerenje za poštene, slobodne i inkluzivne izbore, pa zašto ne i kod nas”, naveo je Bevanda.

Održavanje izbora u drugom planu
 
Inače, na današnjoj sjednici odobrena su sredstva iz tekuće rezerve budžeta Bosni i Hercegovini, a u vezi sa planiranim aktivnostima Pravnog tima za Trgovsku goru, što znači da u raspodjeli tih sredstava - izbori se nisu našli na listi prioriteta. 

Izbori po zakonu moraju biti raspisani najkasnije 150 dana prije njihovog održavanja, što znači da CIK BiH izbore mora raspisati već početkom maja. 

Podsjećamo, HDZ BiH, već mjesecima inisistira na izmjenama Izbornog zakona BiH, zbog čega prijeti bojkotom i opstrukcijom izborog procesa u Bosni i Hercegovini. 

Da li će CIK BiH uspjeti da raspiše izzbore u predviđenom roku, ostaje da vidimo. 


NOVINARKA: Aldina Rovčanin 

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.