19.5.2022. 14:40
7
Kovačević: Saobraćaj je postao opasno okruženje. Ostajem pri tome da se u slučaju "Dženana Memića" radi o saobraćajnoj nesreći
Ševal Kovečević, stalni sudski vještak saobraćajne struke, bio je gost portala Source.ba. Tom prilikom razgovarali smo o brojnim izazovima i opasnostima saobraćaja. Osim toga, iskoristili smo priliku da Kovačevića pitamo za mišljenje u slučaju "Dženana Memića", u čijem predmetu je ranije bio pozvan da dostavi mišljenje.

Međutim, Kovačević je nakon toga osumnjičen da je “u svojstvu vještaka išao na konsultacije u cilju prilagođavanja svog nalaza i mišljenja”, što, navodi tužilac Ćazim Hasanspahić, “dovodi u sumnju objektivno sačinjavanje i postupanje vještaka u ovom predmetu”. 

Iako nije želio govoriti o detaljima, Kovačević je kazao da "doslovno - kategorički -  ostaje od mojih svih, kako pismenih, tako i usmenih objašnjenja na Sudu, da se ovdje radi o saobraćajnoj nesreći"

Kada su u pitanju opasnosti u saobraćaju, Kovačević je upozorio na zabrinjavajuću statistiku. 

"Do danas, od broja svih traumatskih smrti na svijetu negdje između 36 i 37 posto odnosi se na cestovni saobraćaj. U odnosu na utapanja, klizišta, željeznički saobraćaj, cestovni, od oružja, čak četiri puta više strada u cestovnom saobraćaju. Dakle, mi imamo situaciju da cestovni saobraćaj mora da ima poseban fokus", navodi Kovačević. 

Cijeli razgovor pogledajte u videu. 


Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo 

 
7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.