20.5.2022. 16:36
0
"Svaka žena pripadnica Armije RBiH dala je doprinos za slobodu koju danas uživamo. Svi treba da radimo na tome da se nikad ne ponovi ono što smo prošli "
O značajnoj ulozi žena u novijoj historiji Bosne i Hercegovine svjedoči podatak da je čak 5.360 borkinja bilo u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armije RBiH). Među njima je i naša današnja sagovornica, Hedina Kljuno Husejnović, pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom sa Hedinom smo razgovarali o značajnom doprinosu žena u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata,1992-1995. godine, ali i tome koliko se njihov angažman vrednuje danas. 

"Vi ste sa 20 godina puni snage i volje za životom, ništa vam ne preostaje nego da izađete i borite se za slobodu, pravdu i bolje sutra svih vas", navela je Hedina u razgovoru za Source.ba. 

"Bilo je dana kada ste mislili da jednostavno taj dan nećete preživjeti i da se nećete vratiti kući, jer pod kišom granata očekujete svakog trena da će vaš život biti prekinut", prisjetila se Hedina za Source.ba. 

 "Pripadnice Armije Republike Bosne i Hercegovine bile su ravnopravne sa svojim kolegama, ja to mogu reći iz ličnog iskustva. Obavljale su zadatke od onih sa puškom u rukama na prvoj liniji, do onih pozadinskih zadataka u logistici, u kuhinji, gdje su bile u sanitetima, pripremale i šile uniforme za pripadnike Armije RBiH. Svaka žena koja je bila pripadnica Armije RBiH na neki način dala je doprinos za slobodu koju mi danas uživamo", govori Hedina za Source.ba. 

 

Cijeli razgovor pogledajte u videu. 

 

 Foto: Hedina Kljuno r. Husejnović, 12. divizija, Dom Armije RBiH 

 

Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo
 

 

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.