7.6.2022. 16:39
2
"Mi smo sada u ratu koji se zove informacioni rat. E-mailovi koje dobivamo su odjeci onoga što se dešava u EU"
Haris Hadžialić, IT stručnjak iz Sarajeva, inženjer informacionih tehnologija i komunikacija, čovjek koji je zajedno sa svojim prijateljima od primitivnog softvera uspio napraviti platformu koja će kasnije poslužiti za dovođenje interneta u Bosni i Hercegovini, govorio je za portal Source. Tema našeg razgovora bili su cyber napadi koji su sve češća pojava u Bosni i Hercegovini.

Naime, u posljednjih nekoliko dana stiglo je više dojava o postavljenim bombama širom Bosne i Hercegovine. Prvobitno su na meti bili sudovi, potom škole, zatim policijske strukture, ali i Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) te Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske (UKC RS). Srećom, nakon provjera ustanovljeno je da je riječ o lažnim dojavama koje su pristizale na e-mail adrese. Međutim, građani i dalje s pravom osjećaju nesigurnost. 

"Vi sada imate kampanju stvaranja panike. Ovi e-mailovi stvaraju paniku. Dakle, 99 e-mailova će stvoriti paniku, ako 99 e-mailova ne stvori paniku, jedan će biti eksplozivan", pored ostalog za Source portal kazao je Hadžialić. 

Hakeri putem kibernetičkog prostora napadaju informacijske sisteme, kako one od državne tako i one od privatne važnosti. Ono što je zanimljivo jeste da su određeni e-mailovi koji su pristigli u BiH sa domene "ru", nakon čega je Ambasada Ruske Federacije u BiH dala saopćenje u kojem se navodi da oni nisu ti koji stoje iza spornih e-mailova.

S tim u vezi, našeg sagovornika smo pitali koliko je značajan podatak znati sa koje je domene pristigao određeni sadržaj, te da li se na taj način može otkriti stvarni počinilac. 

"To nije nikakav dokaz. Imate li otisak prsta da sam ja poslao, imate mene. To što je sa 'ru' domene poslato, znači isto koliko je i neko pojeo lubenicu jučer, a vi ne znate da je on pojeo tu lubenicu. To je prosto takav odgovor. Postoje drugi mehanizmi da se to utvrdi, mehanizmi tehnologije", navodi Hadžialić za Source portal. 


Cijeli razgovor u videu. 


Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo 

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.