30.6.2022. 17:20
3
Niko od političara koji su glasali za povećanje plata nije se udostojio da odgovori na naše pitanje: „Od marta mjeseca pripremao se teren da se ovako nešto desi mimo očiju javnosti, ali i medija“
Vijest o povećanju plata u državnim i nižim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini bila bi pozitivna da istu prate i vijesti o konkretnim mjerama i strategijama koje bi pomogle da ublaže posljedice ekonomske krize koja je nakon pandemije produbljena ratom u Ukrajini. Međutim, to nije slučaj. Politički lideri u Bosni i Hercegovini, umjesto ekonomske strategije, podržali su inicijativu kojom su sebi povećali plate.

Tim povodom svim zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su na sjednici održanoj 27. 06., glasali za ovu odluku, poslali smo e-mail i pitali ih za razloge zbog kojih smatraju da je jedna ovakva odluka opravdana. 

Sadržaj e-maila koji smo uputili prema zastupnicima je sljedeći:

"Na održanoj sjednici PD Parlamentarne skupštine BiH, izlgasano je povećanje plate svim državnim službenicima, čime je ujedno i parlamentarcima povećana plata za 500 maraka. Javnost je vrlo oštro reagirala na ovu odluku. Vi ste na listi onih političkih zastupnika koji su podržali jednu ovakvu odluku. 

Molim Vas, kako objašnjavate opravdanost ove odluke? Da li je to u ovim izuzetno turbulentnim vremenima i izazovnim za običnog čovjeka, građanina, radnika, naročito kada je u pitanju socio-ekonomski aspekt, jedna 'pohvalna' odluka? Šta se građanima, običnim radnicima koji rade u privatnom sektoru i čije su plate i u periodu inflacije ostale iste, želite poručiti na ovaj način? 

Jedna ovakva vijest bi bila zasigurno ohrabrujuća da je ujedno slijede i zvanične mjere sa ciljem ublažavanja posljedice ekonomske krize uzrokovane ratom u Ukrajini, međutim to nije slučaj.

U ovom slučaju imamo samo to da su povećana primanja u javnom sektoru. Nije li to u jednoj ovakvoj situaciji šamar bh. javnosti, radnicima u privatnom sektoru koji žive na rubu opstanka? Nisu li političari ti koji bi trebali da rade u interesu javnosti i građana, svoje zajednice? Na ovaj način političari u Bosni i Hercegovini kao da žele poslati poruku da im je važniji interes pojedinaca, nego što je to interes kolektiva i zajednice? Molimo Vas za komentar"
, glasio je je naš upit prema zastupnicima. 

Nažalost, niko od političkih zastupnika koji su glasali za ovu odluku i to: Denis Zvizdić (samostalni zastupnik, član NiP), Nebojša Radmanović (SNSD), Adil Osmanović (SDA), Safet Softić (SDA), zatim Edin Mušić (SDA), Snježana Novaković-Bursać (SNSD), Ljubica Miljanović (SNSD), Dragan Bogdanić (SNSD), Obren Petrović (SDS), te Šemsudin Dedić (SDA), Halid Genjac (SDA), Mijo Matanović (HDZ BiH), Darijana Filipović (HDZ BiH), Borjana Krišto (HDZ BiH), Vlatko Glavaš (DF-GS), Dženan Đonlagić (DF-GS), Zlatan Begić (DF-GS), Jasmin Emrić (A-SDA), Nikola Lovrinović (HDZ BiH), Alma Čolo (SDA) i Predrag Kožul (HDZ BiH), nije se udostojio da nam odgovori na naš upit. 

I kao što možemo uočiti, zahvaljujući zastupnicima stranke SDA, HDZ BiH, SNSD, ali i zastupnicima DF-a, došlo je do povećanja plata. 

Inicijativa koja je usvojena ranije, došla je od strane poslanika HDZ BiH, Nikole Lovrinovića:

"Ovom inicijativom u određenoj mjeri ublažile bi se negativne posljedice inflacije kada je u pitanju realno smanjenje dohotka, a i poboljšao bi se materijalni status zaposlenih u institucijama BiH", zaključuje se u Inicijativi. 

Zastupnici koji su na sjednici PD Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bili protiv povećanja su:

Damir Arnaut (samostalni zastupnik, Naša stranka), Nermin Nikšić (SDP BiH), Saša Magazinović (SDP BiH), Nada Mladina (SDP BiH), Zukan Helez (SDP BiH), Predrag Kojović (Naša stranka), Aida Baručija (Nezavisni blok, naša stranka) i Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka). 

Primaju plaće između 6.000 maraka i kad ne dolaze na sjednice 

Inače, zastupnici i ministri plate primaju i kad ne dolaze na sjednice. Mjesečna primanja parlamentaraca iznose između 6.000 maraka pa do blizu 8.000 maraka. 

Za dvije i po godine, od januara 2019. do juna 2021. godine, na plate i naknade zastupnika potrošeno je više od 4,4 miliona eura. Zastupnici imaju pravo i na regres, ali je on posebnom odlukom smanjen na simboličnu jednu marku. Isto pravo imaju i zaposleni u svim institucijama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, dok uposlenicima privatnih kompanija u Bosni i Hercegovini poslodavac može, ali i ne mora isplatiti regres. 

Međutim, to političarima u Bosni i Hercegovini nije bilo dovoljno, te su na sjednici PD Parlamentarne skupštine BiH izglasali povećanje plata svim državnim službenicima, čime je predviđeno povećanje plata i parlamentarcima za oko 500 maraka.

Dakle, iako je ranije bilo riječi da će one biti povećane samo za vojnike, policajce i druge državne službenike čije su plate niske, povećanje plata odnosi se i na političare. 

Potvrđeno i u Domu naroda 

Uprkos inicijativama da se izmijeni budžet za 2022. godinu, danas je i na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen Zakon o finansiranju institucija BiH koji predviđa i povećanje plata vojnicima, policajcima, državnim službenicima, ali i izabranim i imenovanim zvaničnicima za 500 maraka.

"Danas je i Dom naroda potvrdio usvajanje budžeta kojim se daje zeleno svjetlo za povećanje plata i političarima. Isključujemo više svaku mogućnost da se radi o nečemu što nije urađeno sa predumišljajem“, kazao je zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH, Saša Magazinović za portal Source. 

Magazinović je tom prilikom i podsjetio na to da je Denis Bećirović predlagao tačku dnevnog reda koja tretira ovo pitanje, ali da je ista odbijena. 


Foto: Saša Magazinović

„Danas je delegat u Domu naroda, Denis Bećirović, i na komisiji i poslije predlagao tačku dnevnog reda koja tretira ovo pitanje i zaključke, ali sve je odbijeno. Zapravo, iz čega se vidi da je Vijeće ministara BiH od marta mjeseca pripremalo teren da se ovako nešto desi mimo očiju javnosti, a i medija. Jer, da su mediji bili uključeni i da je to bilo na tom nivou transparentnosti ne bi danas govorili o tome, nego vjerovatno nekoliko mjeseci prije. Ono što bila jedina mogućnost za nas, osim što smo na različite načine davali svoje sugestije i prijedloge da do toga ne dođe jeste glasati protiv budžeta koji sadrži ovu stavku“, navodi Magazinović za portal Source te dodaje: 

„Jedna je stvar koja je ovdje posebno licemjerna, a to je da se u argumentaciji ljudi skrivaju iza onih sa najnižim platama kojima zaista plate treba povećati. Ne znam koliko javnost zna, ali policijski službenici na državnom nivou imaju značajno nižu platu nego čovjek koji radi isti posao na entitetskom ili kantonalnom nivou. Dakle, tu nema nikakve dileme, pripadnici oružanih snaga, granična policija, namještenici u institucijama imaju zaista niske plate, ali iza njih se kriti i ovo uraditi. Ja sam u posjedu zapisnika sa sjednice Vijeća ministara kada je ovo urađeno, niko se nije javio za riječ. Ovo je usvojeno bez diskusije. Tako da sve je jasno," zaključio je Magazinović za Source.  

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za usvajanje budžeta glasali su Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz Kluba bošnjačkog naroda, dok je Denis Bećirović glasao protiv. Iz Kluba hrvatskog naroda za su glasali: Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, dok je delegat Zlatko Miletić bio protiv. Nikola Špirić i Lazar Prodanović iz Kluba srpskog naroda glasali sa u korist usvajanja budžeta, dok je delegat Mladen Bosić bio suzdržan.  



(Aldina Rovčanin)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.