28.7.2022. 11:49
1
"Biti pisac u Sarajevu trebalo bi da bude privilegija, ali situacija nije sjajna. Kultura je na marginama"
Ibrahim Osmanbašić, predsjednik Udruženja za kulturu - Nova svjetlost, zaljubljenik u pisanu riječ i poeziju, autor, bio je gost Source portala.

Sa Osmanbašićem smo razgovarali o tome kako je biti pisac u Bosni i Hercegovini danas, da li postoji generalno interesovanja i koliko se cijeni. 

"Ovdje u Sarajevu biti pisac trebalo bi da bude privilegija, nešto što bi te osobe istaklo u ovom društvu, ali situacija nije baš sjajna za pisce i umjetnost i generalno za kulturu, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu. Mi smo još uvijek u ovom nesretnom procesu tranzicije i kultura je na marginama. Sve se nadamo proći će i doći će na svoje i da će se ti kriteriji u društvu postaviti kako treba i da će onda i kulture postaviti se na svoje mjesto. Međutim, evo vrijeme prolazi i vjerovatno ti ljudi koJi imaju posebnu svijest ili poseban motiv da istrajavaju na tom putu, da usklađuju to što je veoma teško uskladiti, neku unutrašnju harmoniju i vanjski svijet koji je u disharmoniji. Međutim, možda je  to i inspirativno na kraju krajeva da se pišu djela i da nastaju neke nove umjetničke vrijednosti", za Source portal govori Osmanbašić. 

Također, u organizaciji Udruženja za kulturu - Nova svjetlost početkom augusta mjeseca počinju jedanaesti po redu Međunarodni književni susreti. U sklopu programa autori će po prvi put predstaviti svoje radove koji će potom biti publikovani u okviru zajedničke zbirke.  

Detalje razgovora možete pogledati i poslušati u priloženom videu.



Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.