2.8.2022. 12:10
0
Sarajevo uskoro centar regionalne filmske produkcije: Crvenim tepihom SFF-a koračao sami vrh holivudske scene
Sarajevo Film Festival (SFF) predstavlja međunarodni festival sa fokusom na regionalno djelovanje, dok je ovaj festival danas zasigurno prerastao u centar regionalne filmske produkcije.

Na to ukazuje ogromno interesovanje za sam festival te podatak da je crvenim tepihom SFF-a koračao sami vrh holivudske scene, evropskih imena kinematografije, ali i drugih slavnih imena. Samo neka od njih su: Angelina Jolie, Brad Pitt, Kevin Spacey, Morgan Freeman, Daniel Craigali, Robert de Niro, John Cleese, Oliver Stone, Liam Cunnigham, Orlando Bloom, Juliette Binoche, Morgan Freeman, Benicio Del Toro te brojni drugi glumci, režiseri, producenti itd., značajni u svijetu filma. 

Međutim, to nije sve. Osim glumaca i onih iz svijeta filma, crvenim tepihom prošetali su i brojni mirotvorci, pjevačke zvijezde te humanitarci kao što su Bono Vox i Nick Cave. 

Kako je sve počelo? 

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva, te tako održi kosmopolitski duh Grada, 1995. godine Obala Art Centar odlučila je da pokrene Sarajevo Film Festival. Sami organizatori tada nisu ni slutili da će ovaj festival postati najznačajniji festival ovog tipa u regionu te da će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine boraviti neke od najznačajinijih imena iz svijeta filma. 

Danas Sarajevo Film Festival predstavlja međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope (Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Kosovo*, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska, Ukrajina) zahvaljujući kojem, kako to navode organizatori, filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti.

Sarajevo Film Festival danas služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji sa fokusom na Jugoistočnu Evropu. 

28. Sarajevo Film Festival 

Najave za održavanje 28. Sarajevo Film Festivala uveliko su počele, te se stiče dojam da je festival već počeo. Ovaj najveći filmski festival na Balkanu nastavlja sa svojom dobrom tradicijom i programom koji će trajati od 12. do 19. augusta. 

"Postavljanje crvenog tepiha, postavljanje šarenih stolica u Ljetnom kinu Coca-Cola, to je nekako i građanima i turistima Sarajeva znak da se SFF bliži (...). Ono što je možda novo za ovogodišnji SFF, to je predfestivalska projekcija, riječ je o filmu Jasmile Žbanić  o Emeriku Blumu koja će biti 11. augusta u 20:30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola uz besplatan ulaz, s tim da moram da napomenem da se besplatne ulaznice također preuzimaju online", kazala je Andrijana Copf, glasnogovornica SFF-a.  

Što se tiče redovnih ulaznica, online prodaja zvanično je počela jučer od 15 sati gdje se ulaznice mogu kupiti putem web stranice SFF-a, dok prodaja u Glavnom Box Officeu Bosanski kulturni centar počinje u ponedjeljak 8. augusta u 10 sati. 

Informacije o brojnim sadržajima festivala mogu se pronaći na stranici SFF-a. SFF zvanično otvara film "Trokut tuge", švedskog redatelja Rubena Östlunda, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva. "Trokut tuge", za koji Östlund potpisuje i scenarij, dobitnik je Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu. 

Najavljeni posebni gost festivala ove godine Mads Mikkelsen. Na Festivalu će 14. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan film "Lov", u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu. Mikkelsenu će prije projekcije filma biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona-virusa, nije mogao prisustvovati. 

Radost zbog ponovnog susreta sa publikom 

Copf navodi da je interes za sam festival ogroman te da ih sve posebno raduje što, nakon pandemije, konačno je moguć susret sa publikom i održavanje festivala u punom kapacitetu. Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. SFF-a od 12. do 19. augusta, natjecat će se 51 film iz naše regije i svijeta. U četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, 21 ostvarenje imat će premijere. 

"Interes je ogroman, to smo mogli vidjeti i kada smo imali online prijave i održavanje festivala za vrijeme pandemije. Ono što nas raduje ove godine je susret sa gostima i publikom i održavanje festivala u punom kapacitetu, bez ograničenja. Inače, u takmičarskim programima u četiri selekcije ove godine je 51 film. Film otvaranja sigurno će izazvati veliki interes, kao i film zatvaranja. Film otvaranja je 'Trougao tuge'. Film zatvaranja 19. augusta sigurno također ogroman interes, film Pijera Žalice 'Praznik rada', svjetska premijera", navodi Copf. 

Sjaj, glamur, crveni tepih, ali i nedovoljna podrška 

Producentica Amra Bakšić Čamo, producentica, voditeljica programa CineLink na SFF-u te predavačica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, osim toga što je navela zadovoljstvo povodom 28. SFF-a u svom punom kapacitetu, skrenula je pažnju i na nedovoljnu podršku od strane nadležnih institucija. Iako ona postoji, u odnosu na zemlje iz regiona generalna podrška za filmsku industriju u Bosni i Hercegovini je nedovoljna, o čemu je također potrebno govoriti. 

"Mi smo nažalost u znatno lošijoj situaciji nego naše kolege iz Srbije ili iz Hrvatske. Ipak, njihovi fondovi, imaju značajniji novac i bave se ozbiljnije nekom vrstom vizije. Dakle, pitanja onoga šta ide, šta je sljedeći korak i kako se mijenja filmska industrija. Mi, bez obzira što imamo SFF koji jeste, ja se nadam kuća za regiju, kuća za profesionalce iz regije, mi se kao država, evo i na federalnom nivou, teško je o tome i govoriti, i na kantonalnom nivou, bavimo vrlo sporadično filmom. Na kantonalnom nivou, imamo u posljdnje vrijeme jako dobar razvoj situacije. Budžeti su podržani, kako za podršku domaćem filmu, tako se pojavio i program poticaja za projekte koji nisu finansirani iz sistema. Znači, za donošenje novca iz vana, od nekih privatnih investitora ovdje u Sarajevu, vezani su isključivo za troškove u Kantonu Sarajevu. Ali evo, meni je to donijelo jedan igrani film prošle godine, a ove godine jednu igranu seriju", kazala je Bakšić Čamo.  



(Aldina Rovčanin) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.