7.8.2022. 15:24
0
Ko je kontroverzna ruska špijunka i novinarka Darija Aslamova koja je privedena na Kosovu?
Darija Aslamova, novinarka "Komsomolske Pravde" koja je sinoć uhapšena na Kosovu, danas je oslobođena i proglašena personom non grata, zbog čega neće moći ući u ovu zemlju u narednih pet godina. Kako prenose mediji, ona se trenutno nalazi u Raški. Međutim, ko je, zapravo, Darija Aslamova, otkrivamo u nastavku.

Darija Aslamova svoju pažnju privlačila je svojim ekstravagantnim i kontroverznim publikacijama u navedenom listu, kao i knjigama koje su uglavnom bile fokusirane na seksualne avanture glavnog lika. Međutim, već neko vrijeme Aslamova piše uglavnom o geopolitici i izvještava s ratišta. Ono najzanimljivije iz biografije ove novinarke jeste da je na crnoj listi već nekoliko zemalja jer, kako se navodi, postoje dokazi da pod krinkom novinarke radi kao ruska špijunka. 

Osnovne informacije

Među podacima novinarke ili ruske špijunke, kako je nazivaju, nalaze različiti podaci, te tako neki ukazuju na to da je rođena u gradu Habarovsk, 8. septembra 1969., dok drugi ukazuju na to da je Aslamova rođena u Jerevanu 09.09.1969.. Inače, specifično za špijune je i to da se u javnosti ne daju tačni podaci o identitetu. 

Foto: Darija Aslamova 

Nakon što je završila školu, postala je studentica na Odsjeku za novinarstvo na Državnom fakultetu u Moskvi. 

Nakon sticanja diplome, specijalizirala se za ratnog dopisnika. Darija je i sama pričala o svojim prvim putovanjima u borbena područja , kao o „zabavi“, nekoj vrsti igre hrabrog novinara. Za sebe je sama govorila da je glumica iz filma u kojem završetak mora biti dobar.

Reporter "Komsomolskaya Pravda"

Radeći za Komsomolskaya Pravda, Darija je posjetila kritična ratišta, gdje je bila čak i zarobljena. O tome je napisala niz izvještaja. Tokom 2011. uhapšena je četiri puta u Egiptu, gdje je bila na uredničkom zadatku.

Sredinom 2012. godine Aslamova je posjetila regiju koja graniči sa Sirijom u Turskoj. Uspjela je potajno ući u sirijski logor, gdje su bile izbjeglice. Među njima su bili i predstavnici pobunjeničkih snaga koje su se borile s trupama sirijskog predsjednika Assada, te je uspjela razgovarati s nekim vođama pobunjenika. 

Foto: Darija Aslamova 

Osim što je novinarka, Darija Aslamova, je 1999. godine učestvovala u izbornoj kampanji.
Za to vrijeme nazvali su je netipičnom novinarkom, koja se, ipak, najbolje snalazi kada u vojnoj bazi i izvještava o ratnim dešavanjima. 

Darija Aslamova, za koju kažu da je ruski špijun, uspjela je intervjuisati brojne kontroverzne ličnosti, pa je tako uspjela doći i do Saddama Husseina

Godine 2011. imala je zanimljiv razgovor s Maysanom Thierryjem, koji je predložio da američki State Department namjerava upotrijebiti gruzijski i ukrajinski scenarij za državni udar u Egiptu. Osim toga, Aslamova je za vrijeme rata u BiH posjetila BiH i radila intervju sa Radovanom Karadžićem, vođu Srba u Bosni i Hercegovini. 

Foto: Darija Aslamova i Radovan Karadžić 

 

Porodični život 

Darija Aslamova dva puta se udavala. 

Prvi put se udala za poduzetnika Andreja Sovetova sa kojim ima kćerku Sonu.

Drugi put Aslanova je 2005. se udala za hrvatskog novinara Roberta Valdeca, koji ima dvoje djece iz prethodnog braka. 

Foto: Darija Aslamova i Robert Valdec

Inače, i Robert Valdec je veoma kontraverzna ličnost. Ranije se u Siriji slikao pored mrtvog tijela pripadnika sirijske umjerene opozicije i objavio suludi komentar. Zatim sa tjelohraniteljem Marie Le Pen, Srbinom i bivšim legionarom Draganom Markovićem lijepio je plakate podrške Nacionalnoj fronti u dijelovima Pariza gdje žive muslimani. Valdec na Hrvatskoj televiziji napada europske Vlade koje dopuštaju ulaz migranata u Evropu i hvali Orbanovu antiimigracijsku politiku.

Robert Valdec je hrvatski novinar za kojeg je hrvatska tajna služba u vrijeme skrivanja generala Ante Gotovine od ICTY-a potvrdila da je saradnik francuske tajne službe. Tvrdilo se da je Valdec s hrvatskim generalom Antom Rosom i sadašnjim šefom tajne službe SOA Danielom Markićem bio u kontaktu sa vrhunskim francuskim obavještajcem Philippe Rondotom oko skrivanja Ante Gotovine na jugu Francuske. Salih Fazlić, osuđen da je pribavio Gotovini falsificirane dokumente tvrdio je da je s tim dokumentima po svijetu putovao Robert Valdec, dok se Gotovina skrivao u Hrvatskoj. Valdec to nikad nije demantirao. Danas Robert Valdec otvoreno radi za Vladimira Putina. On je hibridni ratnik Moskve. 

Na crnoj listi nekoliko zemalja 

Darja Aslamova, novinarka najčitanijeg ruskog lista Komsolomaskaja pravda, osim Kosova, na crnoj listi je nekoliko zemalja kao ruska špijunka (Ukrajina, Turska..). Ona je prošle godine s hrvatskom putovnicom preko Bukurešta htjela ući u Kišinjev, glavni grad Moldove. Aerodromska policija ju je spriječila, jer ruski novinari moraju obrazložiti svrhu svog posjeta, a ona to nije htjela. 


Podsjećamo, ministar unutarnjih poslova Kosova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla), na svom je Facebook profilu objavio je da je Darija Aslamova privedena na graničnom prijelazu na sjeveru Kosova. Prema njegovim riječima, mnoge su zemlje dokazale da se bavila špijunažom za rusku vojnu obavještajnu službu, te da je djelovala pod maskom novinarke. Aslamova je, kako navode mediji, puštena te je samostalno otputovala u Rašku. 


(Aldina R.) 

 

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.