11.9.2022. 10:00
0
Sliško pokazala kako se poštuje domovina i hrabro progovorila kako joj je načelnik općine Banovići Bego Gutić nudio veliku svotu novca da se učlani u SDA
FOTO: Jasna Sliško, selektorica
Jasna Sliško, selektorica ženske košarkaške pionirske reprezentacije Bosne i Hercegovine, ovih dana našla se u centru pažnje javnosti u našoj zemlji i regionu, nakon što je kazala da se za vrijeme nastupa reprezentacije i, kako kaže, pod zastavom Bosne i Hercegovine, ne mogu dizati tri prsta.

Na taj način Sliško je nastojala da ukaže na uzajamno poštovanje, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Gostujući na Face TV, selektorica Sliško o svemu je otvoreno govorila i iznijela svoje stavove. Međutim, osim toga, iznijela je ozbiljne optužbe na račun načelnika općine Banovići, Bege Gutića i njegove saradnike. Navela je kako joj je nuđeno 140 hiljada KM da se učlani u SDA te da, ukoliko to ne uradi, bit će joj onemogućeno finansiranje Ženskog košarkaškog kluba iz Banovića čija je trenerica. 

Poziv iz Košarkaškog saveza BiH

Jasna Sliško ima 37 godina, diplomirana je pravnica i zaposlena je u Rudniku mrkog uglja "Banovići" u Banovićima. Osim toga što je zaposlena, stekli smo dojam da je riječ o izuzetno hrabroj, borbenoj i temperamentnoj ženi te nas i ne čudi da je svoj život posvetila sportu, tačnije košarci. Ima sina koji ima 19 godina, udata je i cijeli svoj život provela je u Banovićima.

Višestruka je prvakinja Bosne i Hercegovine kako u seniorkama, tako i u svim omladinskim kategorijama. Njenu košarkašku karijeru morala je prekinuti radi povrede koljena, ali je zato svu ljubav prema košarci usmjerila ka mladim košarkašicama i klubu koji trenutno vodi. 

 

Uspjeh koji je zajedno sa svojim košarkašicama postigla, doveo je do toga da je dobila poziv iz Košarkaškog saveza BiH, kako bi preuzela ulogu selektorice i trenerice mladih košarkašica, što je vrlo rado i prihvatila. Prvobitno je taj posao radila sa još dvije trenerice i selektorice, ali zbog pandemije nije bilo sastanaka, dok je od 2022. samostalno počela da vodi mlade košarkašice. 

"Od 2019. godine nas tri smo bile, Mehrunisa Omerović i Aleksandra iz Banja Luke, onda nije bilo okupljanja radi Covid-a 2020. i onda 2022. godine sam kao samostalna pozvala svoju pomoćnicu, selektoricu i trenericu Nidžaru M. Tabaković da radi zajedno sa mnom i smatram da taj posao obavljamo dosljedno, shodno pravilima košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine", kazala je Sliško, gostujući na Face TV. 

"Sve što radim i uradim, stojim iza toga"

Međutim, nedugo nakon toga, selektorica ženske košarkaške pionirske reprezentacije BiH, Jasna Sliško, našla se na udaru medija, nakon što je iz klubova "Feniks" i "Mladi krajišnik" stiglo niz optužbi da je maltretirala dio igračica, vršila mobing prema djevojčicama srpske nacionalnosti koje igraju za Bosnu i Hercegovinu. 

Kako se navodi u optužbama, navodno im je zaprijetila da će im odsjeću ruku ako podignu tri prsta. Srbijanski mediji prenose kako im je Sliško navodno uzela mobitel, čitala poruke i tjerala ih da gledaju film o Srebrenici. Također, predsjednik kluba "Feniks", Darko Kostić, u pismu je naveo kako je jednu djevojčicu izbacila iz autobusa. Međutim, Sliško sve ove optužbe nedvojbeno odbija! 

"Nijedna stvar nije tačna i zaboravili ste još samo da su oni meni rekli, a to je da sam djevojčicama, prilikom vođenja utakmice, zabranila, dok je jedna od te dvije iz Banja Luke, dok je ulazila, dok se krstila, da sam je ja navodno okrenula, počela galamiti i da sam im zabranila da se krste prije utakmice. I to je peta i notorna laž od svih koje ste naveli", otvoreno je kazala Sliško te dodala: 

"Sve što radim i uradim, stojim iza toga. Naklanjam se majkama Srebrenice, žrtvama genocida, naravno, ali ja nikada djeci nisam spomenula Srebrenicu, ponajmanje da smo sa reprezentacijom gledali taj film. I to kako su oni naveli da sam ih tjerala da gledaju film o Srebrenici u autobusu dok smo se vozili iz Sarajeva prema Sloveniji, to naravno nije istina. Nismo čak niti spomenuli Srebrenicu, niti rat, osim da je reprezentacija Bosne i Hercegovine oformljena 1993. godine, kada je zabilježen najveći uspjeh u Njemačkoj, gdje su naši momci zauzeli 8. mjesto", navela je Sliško. 


"Svi se između sebe moramo poštovati"

Govoreći o tome kako je zabranila da se dižu tri prsta, Sliško objašnjava: 

"Na sastanku sam rekla da nema obilježavanja nikakvih vjerskih obreda, da nema veze da li je neko Srbin, Hrvat, musliman, trebamo se svi između sebe poštovati. Miješala sam i djevojčice različitih nacionalnosti u sobama čisto radi druženja, upoznavanja i poštivanja različitih kultura.

Jedna djevojčica koja je došla naknadno na treninzima pokazivala tri prsta i na sastanku smo rekli da to nije okej, da je to nacionalni pozdrav Srbije. Sve djevojčice su bile tu kada sam to rekla, ja i moja pomoćnica, niko iz košarkaškog saveza nije bio. Rekla sam to na sastanku jer će djevojčica sutra mahinalno podići tri prsta kada bude stajala pored zastave BiH i niko neće osuditi nju, nego nas jer smo mi roditelji, treneri, pedagozi. Djevojčica dolazi iz kluba gdje je naučena da digne tri prsta, ne da nas isprovocira. Ali dok je u BiH, treba da poštuje BiH. Pogađa me sve što mi pripisuju, ali ostajem pri svom stavu", kazala je Sliško gostujući na Face TV.



Na pitanje zašto su tri prsta problem na utakmici, selektorica Sliško navodi kako je uočila da su pojedine djevojčice i u toku intoniranja himne, okrenute suprotno od zastave BiH i to kada se igrala utakmica bh. reprezentacije. 

"Iako sam ja upozorila ranije, prije nego ćemo izaći, da djevojčice moraju biti okrenute prema zastavi, ma koja zemlja i koja zastava bila u pitanju. A ja sam rekla da, kada je naša himna u pitanju i zastava BiH, da moramo staviti ruku na srce i to sam rekla i iza toga stojim. I stojim iza toga da sam rekla da se ne mogu podizati tri prsta pod zastavom Bosne i Hercegovine, dok je sa mnom na okupljanju i na zvaničnom takmičenju, a kad odu u klub iz kojeg dolaze, neka podiže koliko hoće i to je istina", kazala je Sliško. 

Sliško se i kroz suze prisjetila kako je i sama odrasla uz porodicu koja je srpske nacionalnosti, da te ljude izrazito poštuje, kao i pripadnike svih nacionalnosti u našoj zemlji, zbog čega je strašno pogađaju uvrede koje joj se pripisuju. 

"Oduzeto nam je finansiranje kluba. Nuđeno mi je 140 hiljada KM da budem u SDA"

Bilo kako bilo, selektorica Sliško neosporno je hrabra i borbena žena. Gostujući na Face TV, otvoreno govorila i o sporu koji se vodi između nje i načelnika općine Banovići, Bege Gutića. 

"Znate kako, 2020. godine, lokalni izbori kad su se desili, dolaskom načelnika općine Banovići na vlast, Bege Gutića, imenovat ću ga, on to sve zna, jer mi vodimo sudski spor. On je iz stranke demokratske akcije (SDA). On je nama oduzeo finansiranje iz budžeta, zatim nas je isključio kao trostruke i višestruke prvake Bosne i Hercegovine, učesnike, jedine učesnike iz Banovića međunarodnog evropskog takmičenja, jedine reprezentativce. Nema reprezezntativaca u Banovićima osim košarkašica kluba Banovići. Odlično oni znaju za naš rad, 150 članova mi brojimo", kazala je Sliško. 

Na pitanje, zašto je to uradio, Sliško je navela sljedeće: 

"Prije zvaničnog biranja načelnika u julu mjesecu 10. 07. načelnik i njegovi prijatelji, Vahid Bašić i Nedžad Nečković, čovjek koji drži lanac apoteka u TK, došli su pred djecu, ja sam držala kamp sa djecom na Zlaći gdje su došli, gdje su me pozivali. Ja sam to sve tužilaštvu predala, kazala sam im da dođu na Zlaću. Oni su mi donijeli u torbici 140.000 maraka, da ja pređem u političku stranku SDA. Ne znam samo radi čega, ja sam niko i ništa, nebitna sam, ja nemam ni neku glasačku bazu da ja sada mogu nešto ponuditi, odmoći ću vam više nego što ću vam pomoći. Ja sam posvećena sportu, više nego politici. Nakon mog odbijanja, on je postao načelnik - od jula, dakle, kad su bili izbori, mislim u novembru 2020.", za Face TV je izjavila Sliško. 


Foto: Bego Gutić, načelnik Općine Banovići (SDA) 

Nakon toga, kako je navela i nakon što je Gutić postao načelnik, uslijedile su sankcije. 

"Dakle, prvo nam je oduzeto finansiranje od strane općine. Postojimo od '74. godine, prvo nam je to oduzeo. Zatim nas je preko u Sportskom savezu općine Banovići isključio iz članstva da ne bi mogli imati preko Saveza dvije ili tri hiljade maraka što smo imali godišnji. Zatim nam je oduzeo ime Banovići. Mi se zovemo "Ženski košarkaški klub Banovići", zatim nam je oduzeo poslovni klub gdje smo imali niz godina u Bosanskom kulturnom centru Banovići. Pokušalo se i sa oduzimanjem termina da ne možemo igrati utakmice, da ne možemo sa djecom trenirati. Zatim nam je zabranio da ne možemo sa djecom ići na stadion Banovići, da po betonu trčimo, kada je on rekao da ne smatra da treba pomoći, nego da se treba klub ugasiti", otvoreno je navela Sliško gostujući na Face TV.



Novinarka: A. Rovčanin 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.